Повече от 350 предмета с белези на културно-исторически ценности са иззети във Варненско

Общо 354 предмета с белези на културни ценности – голямо количество монети, украшения, керамични съдове, детайли от антична колесница и други артефакти, са открити и иззети във Варненско, съобщиха от прокуратурата в крайморския град.
От държавното обвинение допълват, че ръководят досъдебно производство за откритите в частни домове предмети. Установена е съпричастността на петима мъже към деянието и те са привлечени към наказателна отговорност за две престъпления – участието им в сговор за извършване на престъпления в страната и чужбина и за държане на археологически обекти, които не са идентифицирани и регистрирани по надлежния ред.
Специализираната операция е проведена на 5 юни 2024 година от служители на териториалната структура на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ във Варна. Претърсени са общо седем адреса в селата Гроздьово, Дъбравино, Нова шипка и Горен чифлик. За намерените предмети е назначена експертиза за датирането им. Открити са също и 12 детектори за метал и сканираща техника.
На петимата задържани е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на по 10 000 лева.
БТА припомня, че в началото на миналия месец в Шуменско бяха открити и иззети 82 предмета с вид на културно-исторически ценности, сред които монети.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари