Повече от 600 потребители са се възползвали от услугите на проекта „Грижа в дома“ в община Плевен

Повече от 600 потребители са преминали през различни дейности на проекта „Грижа в дома“, който се изпълнява на територията на община Плевен. Към момента в него се обслужват около 500 души, които се нуждаят от подкрепа. Това каза пред БТА Мария Стаматова, експерт „Социални дейности“ и част от управленския екип на проекта. 
„Грижа в дома“ се изпълнява по програма „Развитие на човешките ресурси“ (2021 – 2027), съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски социален фонд плюс. Общата му стойност е в размер на малко над 2 млн. и 600 хиляди лева. Началото му е поставено през месец април миналата година с подготвителни дейности. Реално услугите, които се предлагат чрез проекта, стартират през юли 2023 г.
По този проект потребителите, които можем да включваме, са на възраст над 18 години. Това са хора, които са предимно самотно живеещи, имат различни дефицити, като някои са трудноподвижни, други имат нужда от социален контакт, което е изключително важно за тяхното ежедневие, коментира Стаматова.
По проекта са назначени четири медицински сестри, един психолог, 29 домашни санитари, както и 18 доставчици. Домашните санитари имат задължение да обслужват потребителите в дома, те са в помощ на ежедневните им дейности – почистват, могат да им пазаруват, да ги изведат на разходка. Доставчиците само пазаруват със средства на потребителите. Услугата се предлага до час и половина на ден, като продължителността ѝ зависи от затрудненията на съответния потребител.
Интересът към проекта е изключително голям, като положителното при него е, че във всеки един момент могат да се включат нови потребители, а други да го напуснат по различни причини. Всеки месец комисия се събира и прави оценка на потребностите на хора, които желаят да се включат и да ползват определени услуги. Понякога дори това става и по спешност с идеята да помогнем на хора, които точно в този момент се нуждаят от нас, коментира Стаматова. 
Тя е категорична, че „Грижа в дома“ поема онези нуждаещи се, които по една или друга причина не отговарят на критерии за включване в другите две големи социални услуги – „Асистентска подкрепа“ и „Механизъм лична помощ“. 
Потребителите по „Грижа в дома“ могат да получат услуги като помощ в ежедневните им задължения, оказване на подкрепа за получаване на административни услуги, на психологическа подкрепа и консултиране, доставка на храна и продукти от първа необходимост, медицинска грижа и подкрепа от психолог. Услугите по проекта са напълно безплатни, с изключение на средствата, които се използват за пазаруване. 
Хората имат нужда, доволни са от услугата, която им се предоставя. Ние обхващаме най-широкия спектър от потребители, защото това са хора с ТЕЛК, но без чужда помощ, разказа диспечерът Детелина Цветкова, която координира връзката между потребители и заети в услугите. През мен преминават всички отзиви на потребителите, които отчитат това, че грижата е насочена към тях и им е от голяма полза, помага им в ежедневието. Виждайки благодарността в очите им, разбираш, че всичко, което правим, е необходимо, полезно и наистина е важно за тях, допълни Цветкова.
Тя сподели, че важността на такива социални проекти се вижда именно, когато, отивайки на адреса на някой потребител, разбираш как той наистина се нуждае от подкрепа и посреща с благодарност всяка една протегната ръка.
За никого не е тайна, че нашето население е застаряващо, че близките на много възрастни хора са в чужбина и за тях подобни услуги, както и социалният контакт с хората, които им помагат, са изключително важни за ежедневието им, допълни Цветкова. Именно това е успеваемостта на този проект, който се работи от хора с големи сърца, посочи тя.
По предварителна информация проектът трябва да приключи на 30 юни тази година, но в полза на потребителите е удължен с още шест месеца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари