Повече от 700 седмокласници от област Търговище се включиха в Панорамата на професионалното образование

Повече от 700 седмокласници от област Търговище се включиха в Панорамата на професионалното образование в Търговище. Инициативата се провежда за седма поредна година и е организирана от Регионалното управление на образованието (РУО). 
Седмокласниците са възпитаници на 34 училища от областта. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите за прием и със спецификата на обучението. Събитието е в изпълнение на дейностите за планиране и реализиране на държавния план-прием в VIII клас, допълниха от РУО.  
Екипите на всички осем професионални гимназии и Обединено училище „Христо Ботев“ в село Макариополско разположиха щандовете си на улица „Васил Левски“, където кандидат-гимназистите на място и съобразно интересите си получиха информация за съответните професии и възможностите за реализация по тях. Учениците наблюдаваха модно ревю, разбраха как се изготвят дигитални проекти, запознаха се с принципите на работа с графични таблети, дегустираха кулинарни изделия, рисуваха, видяха как се изграждат електрически системи и изпробваха удобството на модели мека мебел за дома, изработени от ученици. Други от тях се възползваха от възможността да се качат на представената земеделска техника. Голям интерес предизвикаха болида, спортните и картинг автомобили, разположени в съседство, в двора на Първо ОУ „Христо Ботев“. 
За втора поредна година в панорамата се включиха учениците от Спортно училище „Никола Симов“ в града с демонстрации на уменията си по различни спортни дисциплини. Представители на Центъра за подкрепа за лично развитие – Обединен детски комплекс (ЦПЛР-ОДК) предоставяха рекламни материали. 
През тази учебна година общо 811 са учениците, които ще завършат основно образование. Те ще могат да избират измежду 34 броя паралелки по държавен план-прием в VIII клас, от които 20 професионални и 14 профилирани.
БТА припомня, че традиционно Панорамата се посещава от младите хора и се радва на интерес от страната на училище и родители от региона. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари