Повече от два пъти е нараснал броят на произшествията с деца в Разградско за последната година

Рекламирай в beZpartien.bg

През последната година повече от два пъти е нараснал броят на произшествията с деца в област Разград. Ако за цялата 2022 година пътните инциденти с подрастващи са били 19, то само до септември тази година вече са 47, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР Илияна Георгиева. 
През ваканционните месеци, в периода от юни до края на август, на територията на областта са станали 21 произшествия с деца. В три от случаите децата са били тежко ранени, в 11 – леко пострадали, а в седем инцидентите са приключили без последици. Най-малкият пострадал е на три години и в качеството си на пешеходец е блъснат от автомобил, извършващ маневра на заден ход. При девет от произшествията децата са били пътници, в пет – пешеходци и в седем – водачи. Трима от пострадалите подрастващи са управлявали електрически превозни средства, посочват от Областната дирекция (ОД) на МВР в Разград. 
От там призовават всички да бъдат отговорни и да се обединят под мотото „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!“. Това е и надсловът, под който от 16-и до 22 септември ще се проведе Седмицата на детската пътна безопасност. Полицията в Разград предприема активни действия и мерки за снижаване на пътния травматизъм. Вниманието е насочено към опасните зони, рисковите пешеходни преходи, кръстовища и участъци с компрометирана пътна сигнализация. В ход е изготвянето на карта с опасните кръстовища в областта, която ще бъде публикувана на интернет страницата на ОДМВР, посочи Георгиева. 
В рамките на традиционната полицейска акция „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“, която се провежда до края на октомври, са извършени охранителни проверки и са изпратени уведомителни писма за отстраняване на пропуски и предприемане на допълнителни мерки за охрана и сигурност. 
По инициатива на МВР до приключване на училищните тържества на 15 септември всички служебни автомобили, включени в усиленото присъствие и охраната на учебните заведения, ще бъдат с включена светлинна сигнализация. В началото на учебната година служители от “Пътна полиция”, служители от „Охранителна полиция“ и инспектори Детска педагогическа стая ще проведат кратки беседи с деца от първи клас и техните родители за рисковете при тежки пътни инциденти с деца, допълни Илияна Георгиева. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *