Повече от сто деца ще се включват в летните занимания, организирани от Община Разлог и Историческия музей в града

Повече от сто деца ще се включват в летните занимания, организирани от Община Разлог и Историческия музей в града, които започват от днес. Лятната образователна програма на Общината и на музея се провежда за поредна година, а тази година всеки вторник и четвъртък до обяд ще има различни занимания с разнообразна тематика, каза за БТА директорът на Исторически музей – Разлог д-р Христина Манова. 
За участниците в летните занимания са предвидени дейности, свързани с опознаване на местната история, традиции и обичаи, ще се научат да точат баница и да приготвят различни характерни за района гозби, ще се запознаят с традиционното облекло в този край на България. Предвидени са и екскурзии до интересни обекти в общината, както и пътуване с теснолинейката, разказа още д-р Манова. 
В инициативите ще се включат и дирекциите на националните паркове „Рила“ и „Пирин“, различни институции, обществени възпитатели, експерти в различни социални услуги. За първа година е предвидена Лятна полицейска академия, организирана със съдействието на Районно управление – Разлог и местната пожарна служба. 
Всички съвместно ще се включат и с интересни дейности ще подпомогнем лятото на децата да бъде още по-интересно и възпитателно, каза директорът на музея в Разлог. Това е време, в което децата иначе прекарват много време пред екраните, целта ни е да подпомогнем и родителите, а и за децата лятото да бъде по-вълнуващо, допълни д-р Христина Манова. 
В летните занимания се включват деца, които ще са бъдещи първокласници и ученици в началния етап на образование. Има и по-големи деца, които са идвали предишни години и искат отново да са част от лятната образователна програма, каза още д-р Манова. Сред участниците тази година са както местни деца, така и деца, които са на гости на своите баби и дядовци в Разлог и деца от съседни общини. Има и родители, които ще гостуват по-дълго на Разлог и са избрали децата им да посещават заниманията в музея. 
Ние ставаме по-близки с децата, които цяло лято са в двора на музея, а и те го припознават като любимо място и се връщат, израстват тук, посочи д-р Манова. Тя допълни, че има приемственост и музеят става част от живота на децата.  „Беше радостно за нас, когато преди няколко години се обяви конкурс за детска рисунка, в голяма част от детските творби присъстваше музеят и неговите зали и експонати. Това ни показа, че успяваме със своята образователна дейност да докоснем сърцата на децата и те да го припознаят като любимо място“, отбеляза директорът на Исторически музей – Разлог. 
За да посрещнат децата, уредниците в музея са подготвили и двата съседни двора към сградата. Надяваме се да им е забавно и да останат мили спомени от лятото, каза още д-р Манова.
Наред с образователната програма, музеят в Разлог продължава през летните месеци да посреща и посетители. Интересът към нашия музей е все по-голям, благодарим на посетителите, че все повече припознават и двата музея като интересни туристически обекти, допълни директорът на културния институт във връзка с новооткрития Музей на разложкия чауш. Тя отбеляза, че двата обекта се посещават от групи от цялата страна, като очаква през летните месеци интересът да е още по-голям. С различните дейности и събития, организирани от Общината, всяка година Разлог, околните населени места, музеят се превръщат във все по-атрактивни и се радват на все по-голям туристически интерес, каза още д-р Манова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари