Повече от сто сигнали и жалби са подадени до 16:00 часа в РИК – Благоевград, каза председателят ѝ Мартин Бусаров

Повече от сто сигнали и жалби са подадени от началото на изборния ден до 16:00 часа в Районната избирателна комисия (РИК) – Благоевград, каза на пресконференция председателят на комисията Мартин Бусаров. Сигналите са идентични, почти всички, без четири – пет, са подадени от коалиция, участник в изборите, като близо 90% от тях са за община Симитли, обяви Бусаров. 
В жалбите и сигналите, подадени към РИК – Благоевград, се посочва, че избиратели гласуват с придружител, без видима нужда от такъв, за допитвания на възрастни хора до зам.-председател на комисия, невписване на придружители и други. За да се проверят, на място на място в общината са изпратени членове на РИК – Благоевград. Въпреки броя подадени жалби и сигнали, изборният ден е спокоен, посочи Бусаров.
Пресконференцията в Конферентната зала на Областна администрация бе прекъсната от кандидати за народни представители и застъпник, които обясниха, че застъпници в секционна комисия са изгонени. Застъпничка каза, че е била извън секционната комисия, когато е чула, че има скандал, опитала се е да влезе на мястото на друг застъпник, който до момента е бил в СИК, но не ѝ е позволено. Присъстващите посочиха, че всички застъпници, независимо от коя политическа сила са, са изгонени, а на място са пристигнали полицейски служители.
Предстои РИК – Благоевград да се произнесе с решение по подадения сигнал. Пред медии и подателите на сигнала председателят на РИК – Благоевград се свърза с председателя на съответния СИК и даде методически указания новите застъпници да бъдат вписани в списък, като предстои в РИК да бъде получен протоколът, подписан от всички членове на секционната комисия, в който е посочено какво е наложило да бъдат изведени застъпниците, както и протокол за поисканото съдействие от полицията. 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари