Повече пожари са горели на територията на Северозападното държавно предприятие – Враца тази година спрямо същия период на миналата

Има увеличение на пожарите и на засегнатите площи на територията на Северозападното държавно предприятие (СЗДП) – Враца от началото на годината, спрямо същия период на миналата. Според предоставената на БТА информация от предприятието, през първото полугодие на 2024 г. са регистрирани 41 пожара, разпрострели се на 5400 декара площ. През 2023 г. пожарите са били 25, а засегнатите площи – 1854 декара. 
Най-много инциденти с огън е имало в района на дейност на Държавното горско стопанство Лесидрен – 8, където са засегнати 2250 декара. Следват пожарите, възникнали на територията на ДГС Плевен – 6 на брой, обхванали 750 дка площ държавни територии. В горите в обхвата на ДГС Враца огънят е унищожил 403 декара. Сред пожарите от тази година няма нито един върхов, се посочва още в информацията на СЗДП-Враца.
Основната причина за пожарите продължава да е проявената небрежност, като това е отчетено в 19 от случаите, три пожара са възникнали вследствие на умишлен палеж, в останалите случаи причината не е установена.
Най-много е унищожената широколистна растителност – 4183 декара, 650 дка са изгорелите треви, незалесени площи и мъртва горска постеля, а пострадалите иглолистни видове са на обща площ от 550 декара. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари