Повечето аптеки в Монтана се включват в националния протест днес

Собствениците на аптеки в Монтана няма да изпълняват рецепти на здравната каса днес между 14:00 и 16:00 часа в знак на протест, съобщи Кристина Джурджова, управител на аптека „Астра“ в Монтана и член на Регионалната фармацевтична колегия (РФК).
Протестът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевтите и се очаква в него да се включат аптеки от повечето области в страната, сред които и Монтана. 
„Протестът няма да доведе до ощетяване на пациентите. Искаме да има гласност на промените които Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Министерството на здравеопазването правят, без да се допитат до фармацевтите и това какво ще се случи с нашия бранш“, каза за БТА Кристина Джурджова. Тя посочи, че е млад специалист, който иска да упражнява своята професия. Според нея неуредиците и проблемите със здравната каса, с електронните рецепти водят до демотивация. Джурджова изказа своите опасения, че младите ѝ колеги, с които работи, също ще бъдат демотивирани и скоро висококвалифицирани кадри в град Монтана няма да има, а според нея това важи за цяла България.
„Ние искаме да подкрепим малкия семеен бизнес, защото той е гръбнакът на обществото. Това, което се случва, ще доведе до съсипването му. После политиците ще излязат и ще попитат: „Как да върнем младите интелигентни хора в България и в малките населени места“. Ами не ги гонете. Това е моята мотивация като млад специалист“, допълни Кристина Джурджова.
Албена Живкова, собственик на аптека в Монтана, коментира, че пациентите не са запознати със самото естество на работата по здравна каса, но собствениците на аптеки от години дотират касата. Лекарствата и всички продукти, които вървят по НЗОК се закупуват от магистър-фармацевтите във всяка една аптека, отпускат се на пациента и парите по тези отпуснати лекарства пристигат в аптеката 40 до 45 дни, след като е отчетен самият финансов период.
„Това, което готви НЗОК като промяна, без изобщо да се интересува от нашето мнение, е, че всъщност парите, които до този момент получавахме за обработка на рецептите, тъй като една голяма част от лекарствата станаха безплатни, което не означава безплатни за пациента, а всъщност, че аптеката намалява цените на лекарствата до покупни цени, за да може пациентът да доплаща по-малко и здравната каса да има по-малко разходи, тъй като бюджетът ѝ е пред изразходване и това рефлектира върху финансовата стабилност на всяка една аптека. Това неминуемо в един момент ще доведе до фалити“, поясни Албена Живкова.
Тя обясни, че „основната промяна е желанието на НЗОК, тези 5 лева, които се получаваха за една рецепта, в която са включени три лекарства (така наречени безплатни) вече да стане една рецепта с до 11 медикамента, които могат да се изпълнят и в повече от една аптека и не е ясно как това ще се случва, коя аптека от тези от една до 11 ще получи пет лева и то за труд, който би трябвало да е за повече от една рецепта“. 
Аптеките в област Монтана са около 35 и не всички ще се включат в днешния протест на Инициативния комитет на магистър-фармацевтите. Присъединилите се са поставили протестен плакат на вратите си. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари