НачалоБългарияПозицията на Азербайджан за Лачинския коридор представи посланикът на Азербайджан у нас...

Позицията на Азербайджан за Лачинския коридор представи посланикът на Азербайджан у нас на среща в МВнР

Позицията на Азербайджан относно последните развития на ситуацията около Лачинския коридор представи извънредният и пълномощен посланик на Азербайджан в България Хюсейн Хюсейнов, който се срещна със заместник-министъра на външните работи Костадин Коджабашев в Министерството на външните работи (). Срещата бе по инициатива на азерса страна. Това съобщиха от МВнР на официалната си интернет страница.

Посланик Хюсейнов отбеляза, че действа по указания, дадени от столицата към посолствата на Азербайджан във всички държави членки на Европейския съюз, да бъде представено виждането на Баку по казуса.

В публикацията се казва също, че интензивният политически диалог между България и Азербайджан на високо и най-високо ниво през последните години също бе във фокуса на та. Двете страни се обединиха около виждането, че настоящият интензивен политически обмен трябва да продължи, като бяха обени някои конкретни идеи в тази насока за следващата година. Сред темите на разговор бяха също възможностите за задълбочаване на транспортните връзки между двете държави и перспективите за развитие на сътрудничеството в областта на та.

Заместник-министър Коджабашев отбеляза, че България поддържа традиционно приятелски и партньорски отношения както с Азербайджан, така и с Армения, и не заема , в полза на която и да е от страните в техните двустранни въпроси. Той открои значимостта, която България придава на отношенията си с Азербайджан като стратегически партньор в региона на Южен Кавказ и широкия Черноморски регион, особено в контекста на енергийната диверсификация.

Армения и Азербайджан се борят за контрол над Нагорни Карабах от повече от 30 години и водиха война през есента на 2020 г., която завърши с поражение за арменските войски и разполагането на руски миротворци в региона.

Десетки азербайджански демонстранти блокират от 12 декември Лачинския коридор – единствения път, свързващ Нагорни Карабах с Армения, твърдейки, че ират срещу незаконния добив на полезни изкопаеми и щетите, които той причинява на околната среда.

Армения от своя страна обвинява Азербайджан, че е организирал тази протестна под фалшив претекст.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО