ПП-ДБ получи мандат за съставяне на правителство и го върна веднага неизпълнен (ОБЗОР)

Рекламирай в beZpartien.bg

„Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) получи втория мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев и го върна веднага неизпълнен. Номинираният за министър-председател от ПП-ДБ и премиер в оставка акад. Николай Денков прие папката от държавния глава, след което я върна.
От коалицията ПП-ДБ призоваха изборите за български и европейски парламент да се проведат заедно, но държавният глава посочи, че вече е много късно за такава молба.
Според Конституцията президентът трябва да връчи трети мандат на парламентарна група по негов избор, като има седем дни, за да го направи. Ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът, след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател, назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок, гласи Конституцията. За служебен министър-председател се назначава измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.
ПП-ДБ няма да участва в преговори за трети мандат
Ние няма да участваме в преговори за трети мандат, заяви съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков.
Българските граждани отново, за съжаление, “ще трябва да решат накъде да продължим“, каза акад. Николай Денков. Единият вариант е да се върнем назад, там където рекетът беше нормална практика и всички трябваше да се примиряват и подчиняват на него, а постната пица беше основният начин да обсъждаме доходите на българите. Или ще продължим с европейския път на развитие на България, в който доходите се увеличават, а бизнесът и хората могат да разчитат на защита и подкрепа на държавата, когато се намират в затруднена ситуация, коментира той. Според него коалицията ГЕРБ-ДПС иска избори и това е резултат от тяхното желание.
За мое огромно съжаление първият мандат беше провален, защото колегите от ГЕРБ-СДС не спазиха своята уговорка, заяви Кирил Петков.
Избори 2 в 1
Кирил Петков отправи молба към президента изборите да бъдат съчетани „две в едно“.
Нека българският народ да не плаща 100 млн. допълнително, каза той и заяви, че тези средства могат да бъдат изразходвани по по-адекватен начин. Нашата молба е, че тези 100 млн. не са нито на президентската институция, нито на парламента, нито на Министерския съвет, те са на българските граждани – ако можем да ги спестим, да ги спестим, ако не можем, не можем, каза още Петков.
Вече е много късно за такава молба, отговори президентът. Ще направя всичко възможно процесът по избор на служебен кабинет да не прерасне в конституционна криза. Вие направихте всичко възможно правомощията на президентската институция да бъдат силно ограничени, каза Румен Радев.
Денков заяви, че е убеден, че най-подходящият вариант е изборите да бъдат „2 в 1“, за да не се „протака процесът“ и за да се спестят поне 100 млн. лева. По думите му оттук нататък зависи от процедурата, от мандатоносителя, който ще приеме третия мандат, от хората , които трябва да поемат длъжността на премиер. Нормално да има трудности, когато има нова процедура (за назначаване на служебен кабинет – бел.авт.), каза още министър-председателят.
Назначаване на служебен кабинет
Президентът Румен Радев коментира промените в Конституцията и евентуалното сформиране на служебно правителство. 
Аз призовах да не се предприемат необмислени промени в Конституцията, особено по отношение на служебния кабинет. Вие ги предприехте и сега въпросите стават много повече от отговорите. Ще направя всичко възможно процесът по избор на служебен кабинет да не прерасне в конституционна криза, каза Румен Радев. След няма и десет дни ще поканя всички политически партии на консултации да се вземе крайно решение, както е записано в Конституцията, добави президентът.
Не се изненадвайте, че рязко нараства вероятността да получите политически служебен кабинет, който най-вероятно няма да бъде във ваша полза, каза при връчването на мандата Радев.
Тесният кръг от възможности за служебен министър-председател се стесни още повече днес с оставката на заместник-омбудсмана Елена Чернева – Маркова, а тя беше единствената фигура, която не е и косвено, и директно близка с никоя политическа партия, заяви Радев. Единствената в списъка, за която е ясно, че със сигурност можем да твърдим, че няма несъвместимост, каза още президентът.
В институции, които би трябвало да бъдат партийно независими, изведнъж се оказва, че имаме партийно зависими лица и то само от единия край на политическия спектър, каза премиерът в оставка пред журналисти, след като излезе от президентската институция. 
Ето това е проблем и това е всъщност, което през цялото време се опитахме да наложим като реформи, да не стигаме до ситуация, в която уж независимите регулатори се оказват оцветени политически. Заради това искахме да направим правителство и това е основното, заради което другите отказаха да продължим с правителството, защото видяха, че искахме да го променим, коментира Денков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *