Правихме най-доброто за интеграцията на Босна и Херцеговина, коментира Бойко Борисов във връзка с казуса за резолюцията за Сребреница

Правихме най-доброто за интеграцията на Босна и Херцеговина, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във връзка с казуса за резолюцията на ООН за геноцида в Сребреница пред симпатизанти в София по време на представянето на кандидатдепутатските листи на ГЕРБ-СДС за парламентарните избори в 23, 24 и 25 МИР в столицата.
Когато съм бил в Сребреница, в Мостар, в Босна и Херцеговина, давал съм пример –  само моят автомобил с българското знаме не сменяше ескортите в трите места, където са трите вида религии, разказа той. Аз можех да отида при всички, защото правихме най-доброто за  интеграцията на Босна и Херцеговина, обясни Борисов.
Той си спомни за видяното там. Най-старият мост, който го бяха взривили, между блоковете са гробищата, стреляли са се от едната към другата страна на реката. Да знаете какво е етническа вражда, продължи Борисов.
Разбира се, че осъждаме всичко това, аз съм го осъдил там с Даниел Митов, с външните министри и съм направил така, че сърби, бошняци, северномакедонци, черногорци да са тук в София, да искат процент да участват в ядрената ни централа в „Козлодуй“, в коридорите, добави още бившият премиер и лидер на ГЕРБ. 
Всичко, което се случваше в София и Варна по време на нашето управление, Европа е имала нужда от такива спойки на Балканите. Усещам с кожата си, че някой много иска да ни вкара във война, да ни вкара в конфликти – няма да го допусна, а точно ние сме стабилизиращият фактор на Балканите, изтъкна Борисов.
Оръжието, което се дава на Украйна от Запада, не трябва да се използва на територията на Русия, защото ще предизвика адекватен удар срещу всички нас, каза той по повод друга коментирана тема след срещата на Парламентарната асамблея на НАТО в София. 
Естествено, че сме за мир, за дипломация, но ние не можем и да кажем на агресора – продължавай, добави още Бойко Борисов. Тук дори започна един дебат кой е за война, кой е за мир, ГЕРБ е за мир, но помагаме на слабия, на Украйна, защото агресорът ги е „натиснал“ и им взема териториите, ние сме за спазване на международните договори, посочи още лидерът на партита. Утре някой може да поиска да прекрои Балканите, ние как ще гледаме на това, продължи той.  Според него страната ни не трябва да се „снишава“ и да не казва защо е за помощта за Украйна. Ние не се месим, помагаме на слабия, подчерта той.
Ако темата за интеграцията на Западните Балкани стои на дневен ред в ЕС, е благодарение на Бойко Борисов като премиер, коментира и бившият вицепремиер и външен министър Мария Габриел. Дезинформация се бори с факти, Борисов беше на посещение на високо ниво в Босна и Херцеговина, припомни тя.
От „Продължаваме промяната-Демократична България“ днес поискаха извънредно заседание на Народното събрание другата седмица във връзка с резолюцията за геноцида в Сребреница.  
България има последователна и непроменена позиция в признаването на жертвите от Сребреница, се посочва в позиция на служебното правителство, разпространена до медиите. 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари