Правителството отпусна 2,7 млн. лева за стипендии на ученици в училища с високи резултати на държавните зрелостни изпити

Правителството ще предостави 2 746 110 лева за стипендии на ученици в 75 училища в 34 общини. Това са училища, чиито възпитаници имат високи резултати на държавните зрелостни изпити по български език и литература, и по математика, за период от пет учебни години. Това реши служебното правителство на днешното редовно правителствено заседание, съобщават от Министерството на образованието и науката (МОН).
Най-добре представилите се училища са разпределени в седем групи – четири на база средните резултати по български език и литература и три на база средните резултати по математика. В зависимост от групата, в която се намират, училищата получават различен размер на средствата за един ученик – между 30 и 80 лева за групите по български език и литература, и между 50 и 90 лева за групите по математика.
С тези допълнителни средства училищата имат възможност да дадат стипендии на повече ученици с висок успех.
Служебното правителство взе решение и за размера на държавната гаранция за кредити на студенти и докторанти през 2025 г., който ще достигне до 30 млн. лв.
/ЙВЛ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари