Правните науки изискват много усилия, но също вдъхновение и любов, каза пред БТА Николета Иванова

Изучаването на правни усилия изисква много усилия, но също любов и вдъхновение.  Човек наистина трябва да обича тази престижна професия и да й се отдаде. Това каза в интервю за БТА в националния пресклуб на БТА в Самоков Николета Иванова, студентката в пети курс, специалност „Право“ в Юридическия факултет към Софийския университет (СУ) „Св. Климент Охридски“.
Тя е част от отбора на Софийския университет, който завоюва първо място на най-голямото състезание по международно частно право – Pax Moot Court, провело се в периода от 24 и 26 април т.г. в Любляна, Словения. В отбора са включени  Николета Иванова, Теодора Тодорова, Елица Борисова, Виктория Барчинкова и Кристина Георгиева. Представители на СУ участват в това състезание от пет години под ръководството на доц. д-р Боряна Мусева и гл. ас. д-р Цветелина Димитрова. 
Николета Иванова разказа, че подготовката за състезанието е протекла в два етапа, като е започнала през есента. През месец март жури е разгледало писмените меморандуми, след което част от отборите са се класирали и за устни състезания. Иванова каза, че в отбора има участничките пети и от четвърти курс в специалност „Право“ на СУ „Св. Климент Охридски“. 
„Доц. д-р Боряна Мусева и гл. ас. д-р Цветелина Димитрова запалиха искрата в мен и останалите участнички в отбора по международно частно право. Те ни разказаха за състезанието още миналата година. И тогава участвахме, но тази година спечелихме състезанието“, посочи още студентката. По думите й усещането да се класираш на такова състезание е чест и вдъхновение. 
На въпрос какво трябва да направи човек, за да стигне до това ниво, Иванова отговори, че са необходими много усилия. „Този успех е плод на изключително много отборна работа и упражнения, тренировки в университета с нашите преподаватели, както и много четене. Ако някой иска да успее в сферата на правните науки, то трябва много добра подготовка и отдаденост. Благодарение на нашите преподаватели имаме тези резултати“, посочи още студентката. 
Тя каза, че младите хора, които искат да влязат в тази сфера и да учат право трябва да полагат много усилия. „Това е един път, който е изпълнен с вдъхновяващи примери. Аз съм имала късмета до този момент, в моето следване да срещам хора, които ни вдъхновяват ежедневно – адвокати, съдии, както и преподаватели“.
Тя казва, че обучението в Юридическия факултет на СУ е на най-високо ниво и успехът на това състезание го доказва. „Щастлива съм, че имам възможността да се срещна с най- добрите професионалисти в тази област“, отбеляза Николета Иванова. По думите й преподавателите във факултета и ръководството на Университета твърдо застават зад своите студенти. Студентката в специалност „Право“ заяви, че практиката в тази сфера е много важна, но не отстъпва и теоретичната подготовка.
Според нея подрастващите трябва е да бъдат отговорни и да следват пътя, който обичат, защото без усилия не може да се постигне желаното. 
В сферата на правните науки има място за всички. „Клишето, че някой трябва да те подбутне, не важи. Ако човек иска да успее винаги – може, но трябва да бъде отговорен“, добави още тя. 
Николета Иванова разказа, че още от ученичка е искала да учи право. „Хуманитарните науки винаги са били моето най-силно „оръжие“. Още от дете много обичам българския език и историята“, каза тя. Иванова допълни, че се насочила и иска да работи в сферата на гражданското право, с приоритет към международно частно право. 
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари