Православните храмове в тунджанските села Болярско и Златари имат нужда от ремонт

Православните храмове в тунджанските села Болярско и Златари имат нужда от ремонт. Местните жители организират кампании за набиране на средства. Подкрепа е обещал и новият Сливенски митрополит Арсений. Това стана ясно на брифинг в Община Тунджа.
Изградената преди 20 години църква „Св. Георги Победоносец“ в Болярско пропада в основите. „Сравнително нова е, но е построена върху насип, който с течение на времето се е слягал и се е образувала дупка в пода. Самият олтар е във въздуха. От слягането се е разкривил и покривът, има течове по стените“, обясни кметът на селото Ваня Пенева. С благотворителен базар са събрани 1290 лв. за ремонт на храма, но са необходими 4000 лв., допълни тя.
Храмът „Възнесение Господне“ в Златари е построен през 1885 г. и е паметник на културата. Основен ремонт не е правен оттогава. Местните жители успяват да съберат 25 хил. лева – по голямата част с дарителска кампания, а 3000 лв., отпуска Общински съвет – Тунджа. С 15 хил. лева и доброволен труд ремонтират покрива на храма и фасадата. Останалите пари обаче не стигат за вътрешния ремонт, от който се нуждае църквата, разказа кметският наместник Димитър Иванов.  
Преди дни заместник-кметът на община Тунджа Стоян Петков и кметовете на двете села са били поканени на среща с новия владика в Сливенската митрополия. Петков посочи, че Сливенският митрополит Арсений е изразил загриженост и готовност за подкрепа за ремонтните дейности на двата храма.
„Благодарни сме на Негово Високопреосвещенство за проявеното отношение. Това добро сътрудничество е естествено продължение на дългогодишните и много добри отношения на Община Тунджа със Сливенската митрополия и дядо Йоаникий“, каза кметът на община Тунджа Станчо Ставрев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари