Празнично богослужение за Второ Възкресение Христово ще бъде отслужено в катедралния храм „Св. Неделя“

На Великден днес, от 11:00 ч. сутринта, ще бъде отслужена вечерня – празнично богослужение за така нареченото Второ Възкресение Христово, в митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“ в София. Това съобщават в сайта си от Софийската митрополия.
На тази празнична литургия, по традиция, се четат текстове от Евангелието на различни езици, посветени на Възкресението на Божия син – Иисус Христос. Така се напомня, че благата вест за Христовото Възкресение е била отнесена от апостолите до всички народи по света.
Белоградчишкият епископ Поликарп – викарий на Софийския митрополит, отслужи през 2023 г. празничното богослужение за така нареченото Второ Възкресение Христово в митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“. На службата, наречена още вечерня, тогава за втори път след полунощ прозвуча евангелският текст, възвестяващ за възкръсналия Спасител. 
Богослужението започна с празничния тропар за Възкресение Христово, който се изпълнява на църковнославянски език. С него Църквата възвестява победата на живота над смъртта, която е извършил Нашият Спасител – Иисус Христос.
Възкресение Христово, или Великден, е денят, в който християните празнуват Възкресението на Сина Божи Иисус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Със смъртта си Иисус Христос е изкупил греховете на човечеството, а с Възкресението си дал надежда за живот след смъртта. В евангелските текстове често се споменава, че приживе Иисус Христос нееднократно е предсказвал разпъването си на Кръста и Възкресението си след три дни. Когато на третия ден след погребението му Мария Магдалина отива с други жени в гробницата, за да намаже тялото на Иисус с благовонни масла, каквато е била древноюдейската традиция, намира гробницата празна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари