Празникът на яйцето в Павликени привлече хиляди гости за единадесети път

Единадесетото издание на Празника на яйцето в парк „Кирил Ракаров“ в Павликени събра хиляди жители и гости на града, като предложи редица новости. За първи път проявите бяха в рамките на два дни, като първата вечер на откритата сцена се изявиха певицата Дара Екимова и няколко училищни състава. Съботната програма започна с изпълнения на деца от детските градини и официално откриване, на което присъстваха заместник-посланикът на Нидерландия Юриен ван дер Хорст, собствениците и управителят на нидерландския завод за яйца в Павликени, народни представители, кметове от областта и др.
През 2013 г. обсъждахме какъв кулинарен продукт да почетем с местен наш празник и единодушно решихме това да бъде яйцето, каза на откриването кметът на Павликени Емануил Манолов. То е митично, магическо, то е символът на новия живот и се радвам, че през годините празникът прерасна в мащабен грандиозен фестивал и носи много емоции, добави градоначалникът и определи събитието като резултат от задружните усилия на хубавите хора от павликенския край.
Това издание е в много по-различен формат от предишните, каза за БТА кметът Манолов. Заменихме кулинарния конкурс, на който участниците носеха готови ястия в три категории – ястия, предястия и десерти, и бяха оценявани от професионално жури с председател Иван Звездев. На негово място сега предлагаме кът за местни традиции, в който 17 села от общината излагат храни и сувенири собствено производство и чрез продажбата им подпомагат свои каузи. На малката сцена се изявяват самодейци, които също така канят хората на празници в населените си места, поясни той. Там присъстваха също техните кметове, председатели на пенсионерските клубове, секретари на читалищата. Основната цел е това да бъде празник за всички възрасти, който съчетахме и с отбелязване на 25 години от построяването на нидерландския завод за яйца в Павликени, допълни кметът.
За децата имаше атракции, свързани с цирковото изкуство, обучения, рисуване, апликации, а шеф готвачът Дани Спартак – победител в първото издание на „Хелс Китчън“, представи на всички своите кулинарни изкушения. Празникът предложи традиционната игра „Руска рулетка“, томбола с награди, голямата от които – пътуване за двама до Нидерландия, арт работилници и музика. На много посетители се радваше местния зоокът, представил на гостите на събитието и щанд с варени яйца от най-различни птици, отглеждани в него.
На голямата сцена излязоха още изпълнителите Папи Ханс, Гергана Стоянова, Александър Симеонов и бенд, DIA, група „4ETHO“. Водещ на програмата беше актьорът Владимир Зомбори, с когото много хора се снимаха, пожелаваха му успех в шоуто „Като две капки вода“ или му подаряваха по нещо за спомен, а местна ученическа телевизия взе интервю от него.
Очаквах такова внимание, защото аз го усещам откакто се появих във шоуто, каза за БТА Владимир Зомбори. Това много ме радва, понеже е оценка на труда, който съм положил във времето. Не мисля, че участието ми във филма „Вина“ и „Като две капки вода“ е случайност, а по-скоро имам нужните умения да допринеса за качеството на продукта. Разбира се, двете са плод на една обща работа, но се радвам, че си намерих мястото и в сериала, и в шоуто, каза още актьорът. Също така той припомни, че преди години е участвал и в музикалния формат „Х-фактор“, и че винаги е обичал музиката.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари