Предлагат четири военни паметника в област Разград за възстановяване и ремонт

За ремонт и възстановяване ще бъдат предложени четири военни паметника в област Разград. Решението е взето на днешното заседание на Областната комисия „Военни паметници“, съобщиха от областната администрация. В заседанието, ръководено от заместник областния управител Ивелина Игнатова, участваха членове на комисията от общините Разград, Исперих, Завет, Кубрат, както и главният експерт от Министерството на отбраната Радослав Симеонов. След разглеждане на изготвените предложения, комисията гласува да бъдат изпратени за финансиране от бюджета на Министерството на отбраната четири от подадените пет проектни искания, посочват от областната управа. 
За БТА главният експерт в областната администрация Николай Атанасов обясни, че положително становище е дадено за ремонта и възстановяването на паметната плоча в градинката до автогарата в Исперих и на Архитектурно-скулптурния паметник на загиналите във войните в Побит камък. Одобрени са и предложенията за ремонт на паметната плоча на загиналите във Втората световна война Ангел Стефанов и Велико Илиев в Киченица, както и паметната плоча на загиналите през Втората световна война във Веселец. Средствата, необходими за ремонтно-възстановителните дейности на четирите военни паметника в Разградско, са над 22 хил. лв. Предложението на Община Разград за ремонт на паметника на загиналите в Благоево не беше одобрено, като беше преценено, че на този етап не е необходима реставрация на монумента, посочи Атанасов.
Той добави, че по препоръка на главния експерт Радослав Симеонов общините в Исперих и Завет трябва да поискат от Военно-историческия архив във Велико Търново справка на имената на загиналите, за да се допълнят те към списъка с героите, изписани върху паметните плочи.
Николай Атанасов припомни, че миналата година три общини в област Разград получиха средства за ремонт и възстановяване на военни паметници. Допълнителните трансфери за опазване и поддържане на мемориалите бяха одобрени с постановление на Министерския съвет от 13 декември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари