Предлагат спектакъла „Хага“ на Галин Стоев за наградата на Културен форум Европа

Немският театрален журналист Дитер Топ предлага спектакъла „Хага“ на Галин Стоев за наградата на Културен форум Европа за постижения в сферата на културата. Това съобщават от екипа на Международния театрален фестивал „Варненско лято“. Представлението бе показано във Варна в рамките на фестивалната програма „Шоукейс“, където го е гледал Топ. 
Културен форум Европа връчва награда за културни постижения повече от 30 години. Предложението на Дитер Топ е тя да бъде връчена на режисьора Галин Стоев, авторката на пиесата Саша Денисова и на представлението. Гротескната и зловеща фантасмагория е базирана на реални събития и хора, свързани с настоящата война в Украйна. Сюжетът представя въображаема версия на процес срещу Путин и неговото обкръжение в Хагския съд за военни престъпления и престъпления срещу човечеството, който се случва в главата на украинско дете, явяващо се като главен обвинител. Пиесата на Саша Денисова е написана скоро след нахлуването на Русия в Украйна и авторката периодично я изменя спрямо актуалните събития. Специално за постановката на сцената на Народния театър режисьорът Галин Стоев се завръща в България от Франция, където от 2018 г. е артистичен директор на градския театър в Тулуза. Той е автор на превода на драматургичния текст. 
Според немския журналист спектакълът е поразителен и показва как да гледаме на диктаторите. Топ прави аналогия между него и „Великият диктатор“ и припомня, че Чарли Чаплин е изповядвал схващането, че трябва да накараме хората да се смеят на диктаторите. Той смята, че точно това постигат украинската авторка и най-вече българският режисьор.
„Хага“ за него е едно от най-впечатляващите представления, които е гледал през последните няколко месеца със своята актуалност, отговаряща на тенденцията Европа все повече да се отклонява към крайно дясното и усещането, че диктатурата заплашва отвън. Той изразява надежда хората да станат по-отворени и да не се заразяват от фалшиви новини, а да използват своя разум и да се доверяват на официалните медии.
В интервю за БТА режисьорът Галин Стоев каза, че е решил задължително да постави пиесата, защото тя има структурата, която му позволява най-добре да артикулира безсилието, което изпитва като творец след началото на войната в Украйна. Той смята, че изкуството може да съществува в балон и да се занимава с трепетите на душата в мирни времена, когато в обществото няма никакви проблеми, но сега живеем във време на мрак и разруха, на изключително поляризиране и взривяване на мостове, и това е страшен глобален процес, през който минава човечеството.  
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари