Предлагат журналиста и общественик Петя Цолова за почетен гражданин на Търговище

Рекламирай в beZpartien.bg

Петя Цолова да бъде удостоена със званието „Почетен гражданин на град Търговище“ предлага в докладна до Общинския съвет кметът Дарин Димитров. Номинацията е за приноса и заслугите на Цолова в областта на културата като писател, журналист и общественик.
Докладната се внася след постъпила в местната администрация подписка. Тя е подкрепена от над 50 граждани с избирателни права, с постоянен и настоящ адрес в общината, както предвижда Законът за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, поясняват от администрацията. 
Петя Цолова е родена на 9 май 1939 г. в Търговище. Започва да пише от ранна възраст. Автор е на близо 20 книги – стихосбирки, романи и документална повест. Превежда от няколко езика. Работила е в Търговище и в издателства в столицата. Част от творбите й са посветени на личности от родния град. Романът й „Бъди благословен, безбожнико“ за знаменосеца на Ботевата чета Никола Симов-Куруто излиза през 1981 г. През 2022 г. бе представена книгата й „Среднощна изповед, събрала в едно равносметката от живота и творчеството на своята авторка.
Цолова е носител на национални литературни награди. Член е на Съюза на българските писатели и Съюза на българските журналисти.
Общинските съветници ще разгледат предложението на предстоящото си заседание на 28 март. Докладната е публикувана в сайта на Община Търговище.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *