Председателя на Народното събрание Росен Желязков заминава на официално посещение в Грузия

Рекламирай в beZpartien.bg

Парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Росен Желязков, заминава днес на двудневно официално посещение в Грузия. Визитата е по покана на председателя на грузинския парламент Шалва Папуашвили.
Официалното посещение ще започне с церемония по полагане на венец на Паметника на загиналите за териториалната цялост на Грузия герои.
Росен Желязков и водената от него делегация ще имат среща с Шалва Папуашвили. След нея председателите на парламентите на България и Грузия ще направят съвместно изявление за представителите на медиите.
Българската парламентарна делегация ще разговаря с вицепремиера и министър на икономиката и устойчивото развитие на Грузия Леван Давиташвили и ще посети мисията за наблюдение на ЕС на демаркационната линия при село Одзиси.
В състава на делегацията са народните представители Александър Иванов (ПГ на ГЕРБ-СДС), Даниел Лорер (ПГ „Продължаваме промяната“), Йордан Тодоров (ПГ „Възраждане“), Байрам Байрам (ПГ на ДПС), Петър Кънев (ПГ „БСП за България“) и председателят на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов.
В периода от 1996 г. до 2023 г. двама председатели на Народното събрание са били на посещение в Грузия, сочи справка на отдел „Справочна“ на БТА.
На 28 март 2011 г. в Тбилиси на двудневно официално посещение пристига българска парламентарна делегация, водена от председателката на Народното събрание Цецка Цачева. Визитата е по покана на председателя на парламента на Грузия Давид Бакрадзе. Българските парламентаристи имат срещи с председателя на парламента на Грузия, с министър-председателя Ника Гилаури и с президента Михаил Саакашвили.  Основна тема на водените разговори с председателя на грузинския парламент са разширяването на парламентарните връзки, активизирането на търговско-икономическите отношения и сътрудничеството в областта на енергетиката. На 29 март 2011 г.  Цачева има среща с патриарха на цяла Грузия Илия Втори, по време на която е обсъдено ползотворното партньорство между двете сестрински църкви, което е исторически обусловено.
На 11 юни 2018 г. в Тбилиси на двудневно официално посещение пристига българска парламентарна делегация, водена от председателклата на Народното събрание Цвета Караянчева. Караянчева има среща с председателя на парламента на Грузия Иракли Кобахидзе. Двамата подписват Споразумение за партньорство между двата парламента, според което България и Грузия се договарят за редовни двустранни срещи между председателите на двата парламента, за сътрудничество за укрепване на институционалните способности на двата парламента, за редовни консултации между парламентарните комисии и специално тези, работещи в областта на външните работи, европейските въпроси, отбраната и сигурността и икономиката. Споразумението предвижда между двата парламента да се осъществява взаимен обмен на информация за приетите закони в областта на европейското и международното сътрудничество.
Караянчева и водената от нея делегация има среща и с президента на Грузия Гиорги Маргвелашвили и първия заместник министър-председател и министър на външните работи Михеил Джанелидзе, по време на която са обсъдени двустранните отношения и възможностите за задълбочаване на икономическите връзки между двете страни. Цвета Караянчева има среща и с представители на българската общност в Тбилиси. На 12 юни 2018 г.  Караянчева има среща с патриарха на цяла Грузия Илия Втори, в която участват и представителите на българската парламентарната делегация. Събеседниците потвърждават, че в трудните за България и Грузия години на преход църквите винаги са били упование за народите си.
В България на посещения са били двама председатели на парламента на Грузия.
На 25 февруари 2015 г. в София на официално двудневно посещение пристига парламентарна делегация, водена от председателя на парламента на Грузия Давид Усупашвили. Визитата е по покана на Цецка Цачева. Цачева има среща с Давид Усупашвили, на която присъства и председателят на Групата за приятелство България – Грузия Димитър Лазаров.  
Парламентарната делегация от Грузия има среща с президента Росен Плевнелиев, по време на която са очертани възможностите за сътрудничество между двете страни в областта на търговията и инвестициите, в областта на енергийната сигурност и диверсификацията на източниците и трасетата на природен газ за България и за Европа, както и за подобряване на транспортните връзки между страните от Черноморския регион. Подчертано е това, че  България разчита на активната грузинска подкрепа за осигуряването на транзита на газ от Азербайджан за Европа. На срещата е подчертано, че България е сред 10-те най-големи търговски партньори на Грузия. На 26 февруари 2015 г. Давид Усупашвили и водената от него делегация имат срещи в Народното събрание с председателя на Комисията по външна политика Джема Грозданова и ръководството на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове. Същия ден те имат срещи с министър-председателя Бойко Борисов и с министъра на външните работи Данаил Митов, по време на които са обсъдени възможностите за сътрудничество между двете страни в сферата на транспорта, енергийната сигурност, селското стопанство и туризма.    
На 17 юни 2019 г. в София на двудневно официално посещение пристига председателят на парламента на Грузия Иракли Кобахидзе начело на парламентарна делегация. Визитата е по покана на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Визитата е в отговор на подписаното през 2018 г. споразумение за парламентарно сътрудничество между двете страни. По време на срещата между председателите на парламентите на двете страни са обсъдени отличните взаимоотношения на България с Грузия и интензивния диалог на най-високо ниво. Иракли Кобахидзе има среща с президента Румен Радев, по време на която са обсъдени въпросите за подобряването на енергийната, транспортна и дигитална свързаност в Черноморския регион. На 18 юни 2019 г. Иракли Кобахидзе има среща с негово светейшество Неофит – Патриарх български и митрополит Софийски, по време на която Иракли Кобахидзе споделя, че мотото, което стои над българския парламент – „Съединението прави силата“, е същото като мотото на парламента в Грузия. На срещата е бил обсъден въпросът за поклонническия туризъм, като е обърнато внимание на Поклонническия център към Софийската митрополия. В срещата участват Мелнишкият епископ Герасим, който е главен секретар на Светия синод, Белоградчишкият епископ Поликарп – викарий на патриарх Неофит, и архимандрит Василий – протосингел на Софийската митрополия. Грузинската парламентарна делегация посещава Велико Търново, където разглеждат музея „Възраждане и Учредително събрание“ и Архитектурно-исторически резерват „Царевец“ и имат среща с кмета на Община Велико Търново Даниел Панов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *