Председателят на Италианската асоциация на лютиерите проф. Гуалтиеро Николини ще представи в Казанлък неизвестни факти за Антонио Страдивари

Председателят на Италианската асоциация на лютиерите проф. Гуалтиеро Николини ще бъде сред гостите в Казанлък по време на Празника на розата, съобщиха от местната администрация в официалната си интернет страница. По време на отворена среща на 1 юни в Музея на розата той ще разкрие за пръв път неизвестни досега факти от живота на великия майстор на цигулки Антонио Страдивари. 
Проф. Николини, който през 2017 година е удостоен с почетното звание „Рицар на Италия“, ще посети Града на розите по покана на кмета на общината Галина Стоянова. 
Италианският лютиер години наред проучва документи и придобива нова информация, а неговите изследвания са допринесли за извършването на необходими промени в биографията на Антонио Страдивари, посочват от Община Казанлък. Стотици години след смъртта му много неразгадани мистерии се въртят около фигурата на Антонио Страдивари от Кремона. Сред тях са датата на раждането му, женитбата му с вдовица, чиракуването му в работилницата на маестро Амати, произходът на използваните от него инструменти, връзката с децата му и между самите му деца, броят на изработените инструменти, фалшификатите, съдбата на костите му след смъртта му, които са изгубени. Отговорът на всички тези въпроси и нови факти, неизвестни никому досега, ще представи пред казанлъчани проф.Николини.
След посещението си в Казанлък той ще отлети за Бразилия, за да представи и там новите обстоятелства в биографията на Страдивари. 
БТА пропимня, че Празникът на розата започна на 14 май с избора на новата Царица Роза, а кулминационните дни в програмата са 31 май, 1 и 2 юни. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари