Представители на КНСБ и областната администрация в Разград поднесоха цветя пред паметната плоча на загиналите при трудови злополуки

Регионалният съвет (РС) на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и областната администрация в Разград почетоха паметта на загиналите при трудови злополуки. В Международния ден в памет на загиналите при трудови злополуки и Световния ден за здравословен и безопасен труд представители на двете институции сведоха глави в поклон пред паметта на загиналите работници и поднесоха цветя пред паметната плоча, поставена преди години по инициатива на Синдиката и областната администрация.
„На тази дата всяка година цялата световна общественост изразява почитта и солидарността си към загиналите и пострадалите при трудови злополуки и техните семейства. И точно на този ден отново трябва да припомним, че безопасните и здравословния условия на труд са основно човешко право за всеки работник“, каза за БТА председателят на Регионалния съвет (РС) на КНСБ Грациела Ранкова. Тя отбеляза, че по инициатива на Европейската конфедерация на профсъюзите тази година международната синдикална общност почита и паметта на работниците, загубили своя живот заради климатичните промени. 
Заместник-областният управител на Разград Ивелина Игнатова акцентира върху това, че превенцията е най-ефективният начин за управление и справяне с рисковете за здравето и живота на работещите. „Страшно е, когато бащи и майки не се завръщат в домовете си, където ги очакват техните близки. Затова е важно да има държавна политика, която да стимулира работодателите да влагат средства в безопасни технологии и те да не жалят време и усилия да обучават работниците с правилата за здравословни и безопасни условия на труд. Самите работници и служители от своя страна трябва да бъдат безкомпромисни с тези правила“, каза Игнатова.
Председателят на Регионалната структура на синдиката припомни, че в продължение на 26 години КНСБ и Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов“ изплащат месечни стипендии на деца, чиито родители са загинали при трудова злополука. Сред стипендиантите е и едно дете от Разград. Средствата за подпомагане на децата се осигуряват чрез дарения, като се организират благотворителни кампании и инициативи, добави Грациела Ранкова. Тя подчерта, че всеки, който има възможност и желание да подпомогне този процес, може да се включи в дарителската кампания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари