Представители на политически формации коментираха символиката на определените им от жребия номера в бюлетините за изборите „2 в 1“

Представители на политически партии и коалиции, регистрирани за участие във вота „2 в 1“ на 9 юни, коментираха пред журналисти символиката на определените им от жребия в Централната избирателна комисия (ЦИК) номера в бюлетините за избор на членове за Европейския парламент и за депутати в националния парламент.
Никога не съм вярвал в нумерологията, числата или врачуването, но видимо това е добър знак, каза Станислав Балабанов от партия „Има такъв народ“ (ИТН), която ще бъде под номер едно в бюлетините за двата вида избори. За нас винаги „номер едно“ са били българските граждани, коментира Балабанов. Той изрази надежда, че българските граждани ще излязат да гласуват и ще „отсъдят спрямо заслуженото на всеки един от политическите представители“. На въпрос как е лидерът на ИТН Слави Трифонов и дали ще участва активно в предизборната кампания, Балабанов каза: „Много е добре, ще го видите съвсем скоро“.
Винаги сме казвали, че в бюлетините дори няма нужда от номер, защото интелигентните избиратели умеят да четат, каза Петър Петров от „Възраждане“. Партията ще фигурира под номер 12 в бюлетините. Какъвто номер ни е отредил жребият на ЦИК, ще се съобразим и ще работим за успех на изборите, посочи Петров. Той каза, че за „Възраждане“ успех е да са първа политическа сила. По думите му партията няма съмнения, че ще стане първа политическа сила. За това се борим вече девет години насам, добави Петров. Винаги сме готови да водим разговори, въпросът е дали има хора, или политически субекти, които споделят нашите убеждения. Ако има такива, ще седнем на една маса с тях, посочи той в отговор на журналистически въпрос за участие в коалиция след изборите.
Хората са важни, с който и да е номер ние ще се борим за реформите, които сме заявили, заяви Вяра Тодева от Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ (партия „Продължаваме промяната“, партия ВОЛТ, партия „Демократи за силна България“, партия „Движение „Да, България!“). Формацията е под номер 14 в бюлетините за двата вида избори. С тази кампания продължаваме борбата със скритата власт в името на нашата България, а истинската България е в ръцете на хората. Ще се борим за всеки глас, за да превърнем България в нормална европейска държава, каза още Тодева. Попитана дали ще преговарят с ГЕРБ след изборите, тя отговори: „Ще преговаряме с всички партии, които са готови да поемат конкретни ангажименти за реформи, и да се разпишат под тях. На въпрос за решението за демонтаж на Паметника на Съветската армия, Тодева, която беше областен управител на София, заяви, че е заемала политическа длъжност и всяко ново правителство сменя областните управители. Надявам се и новият областен управител да довърши това, което сме започнали, отбеляза също представителят на коалиция.
Ние и друг път сме казвали, че не разчитаме на номера, за да спечелим вота на хората, каза Тома Биков от коалиция ГЕРБ-СДС. Разчитаме на собствените си сили да убедим българските граждани, че колкото по-висок е резултатът за ГЕРБ, толкова по-стабилно управление ще има след изборите, заяви той. Даваме категорична заявка, че целта на явяването ни на изборите е България да има стабилно управление след тях и да прекратим политическата криза и експериментите, в които живеем през последните години. Готови сме да спечелим изборите, категорично, добави Биков. Коалицията ГЕРБ-СДС ще фигурира под номер 22 в бюлетини.
На БСП отново се падна да работим 24 часа за България, нещо, което правим повече от 130 години, за да тръгне страната в друг път, който съм сигурен, че искат българските граждани, коментира Борислав Гуцанов от Коалиция „БСП за България“ (партия „Българска социалистическа партия“, партия „Политически клуб „Екогласност“, партия „Политически клуб „Тракия). Жребият на ЦИК по-рано днес определи номер 24 за формацията в бюлетините, а Гуцанов припомни, че „24 карата е чистото злато“. На въпрос за възможна коалиция с ГЕРБ след изборите, секретарят по организационните въпроси на БСП припомни, че социалистите имат решение на Конгреса. Така че там нещата са ясни, добави той. „БСП никога не може да бъде „златен пръст“. Около нея може да има мнозинства, ние можем да определяме накъде да върви България, но не и да бъде „златен пръст“, заяви Гуцанов в отговор на журналистически въпрос.
Коментарите са подредени според номера на политическите формации в бюлетината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари