Предстои подмяната на 5000 лампи от уличното осветление в Стара Загора

Предстои подмяната на 5000 лампи от уличното осветление в Стара Загора, след като кандидатурата на града е одобрена по процедура „Подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление“ към Министерство на енергетиката по Националния план за възстановяване и устойчивост. Toва съобщи за БТА заместник-кметът на община Стара Загора арх. Мартин Паскалев.
„Финансирането, което спечелихме, е на стойност 1,960 млн. за подмяна на осветителите на градското осветление с енергоспестяващи осветителни тела. Целта на проекта е да бъде спестена около 30 на сто от електроенергията, която потребява града в осветяването на улиците нощем. Ще бъдат подменени около 5000 осветителни тела в града, което обхваща широкият градски център“, каза още архитект Паскалев. Той обясни, че това е още една стъпка в посока устойчивост и зелен преход, което е важно за България и Европа в наши дни.
На покрива на сградата на автогарата в Стара Загора ще бъде инсталирана фотоволтаична станция, която ще бъде включена към тази система за уличното осветление и ще осигурява допълнително количество чиста електроенергия.
„Предстои съвсем скоро да бъде подписан договор с Министерството на енергетиката, след това ще започне и самата подмяна. На този етап крайният срок за завършване на проекта е до средата на 2025 година“, обясни още заместник-кметът. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари