НачалоБългарияПредстои спешна среща на вътрешния и регионалния министър с областния управител на...

Предстои спешна среща на вътрешния и регионалния министър с областния управител на Пловдив и кмета на Карлово

Предстои спешна на вътрешния министър Иван Демерджиев и регионалния министър арх. Иван Шишков с областния управител на Пловдив Ангел Стоев и кмета на Карлово Емил Кабаиванов, на която ще бъдат взети най-неотложните мерки за възстановяване на щетите в пострадалите от наводнението райони. „В момента организацията е много добра, съсредоточили сме се в разчистване на щетите, но много бързо след това трябва да започнем да възстановяваме инфраструктурата“, каза в интервю за радио „Фокус“ регионалният министър.

Техника на държавното дружество „Автомагистрали“ и АПИ активно участва в разчистването, на място са изпратени и на тол управлението , включили са се и пътните фирми, които имат ангажимент за поддръжка на пътищата в района.

Арх. Шишков отчете, че затвореният проход Беклемето е бил бързо разчистен и отворен за движение. „Всички сме мобилизирани да помагаме във всяка една сфера, не само в тези, за които пряко отговаря, а навсякъде, където може да сме полезни, ние се включваме активно“, заяви още той.

На срещата с вътрешния министър, областния управител и кмета на Карлово ще бъде равена организация, за да бъдат осигурени и за възстановяване на засегнатата инфраструктура. Прави се анализ и на мрежата като състояние, за да се планират нужните ремонти след нанесените щети.

На въпрос за установените незаконни ремонти на язовирите, министър Шишков припомни, че по време на а на предишния служебен кабинет ДК е започнала да съставя констативни актове за незаконно строителство, като същевременно е бил предложен законов механизъм, за да може да бъде регламентирано. След това обаче е бил направен опит преписките за незаконно строителство да бъдат прекратени и да бъдат обявени за аварийни ремонти. „Имаше писмо на министър Караджов, беше написал да се считат за аварийни, а главните архитекти на общините да издават разрешение за строеж. По този повод министър Караджов беше коментирал, че съм юридически неграмотен. Аз обаче бих казал, че на практика това е на човек, който е с доста голям опит в администрацията и много интелигентен човек, но това означава и друго, че той е политик, който е изпаднал в некомфортно положение с тези разкрития“, отговори министър Шишков.

Той съобщи, че ще бъде направено законово изменение, за да бъде увеличен срокът за търпимост за инфраструктурните обекти, за да може държавата да има механизъм магистралите и язовирите бъдат обявени за търпими и да продължи законно строителството по тях. „Не е законово решение да ги прикрием, законово решение е да намерим механизъм да ги продължим“, смята арх. Шишков.

Той допълни, че тази седмица ще бъдат публикувани за обществено обсъждане измененията в Наредба 7. Както и че е предложил на строителните фирми и браншовата организация на пътните фирми да дадат становища за законови промени в наредбите, които касаят иране и изграждане на пътища, така че ясно и конкретно да се регламентират текстовете за основен и текущ ремонт.

Министър Шишков съобщи още, че зимното почистване на пътищата ще бъде осигурено. Конкурсите са факт, срокът за подаване на оферти мина за 6 от районите и има достатъчен интерес, предстои отваряне на офертите, класиране на участници и подписване на договорите, каза той. Фирмите са поискали да бъде заложен 15% аванс и това е съобразено, правилата са ясни и прозрачни, затова и фирмите имат интерес към тези конкурси и интересът на държавата е защитен, заяви арх. Шишков.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО