Предстоящите избори за Европейски парламент не са рутинни, каза проф. Ингрид Шикова

Предстоящите избори за Европейския парламент не са рутинни избори, Европейският съюз (ЕС) и светът е в много сложна ситуация, трябва да бъдем с широко отворени очи, въпреки успехите на Съюза. Това коментира проф. Ингрид Шикова, един от създателите на катедра „Европеистика“ към Софийския университет “Св. Климент Охридски“, пред участниците в дебата „Европейският дневен ред и българската перспектива“ в Дома на Европа в София. ЕП минава през бурни и опасни води, предстоят важни решения, посочи Шикова. На първо място, обясни тя, ЕС е между „Сцила и Харибда“ – силен протекционизъм от страна на САЩ и един твърде напорист Китай, въпросът за икономическата сигурност става много съществен. Важно е по думите ѝ и как да пазим климата, като същевременно да сме конкурентоспособни, да произвеждаме повече в държавите членки, по-зелено и по-бързо.
Проф. Шикова подчерта още, че трябва много да се внимава с диференцираната интеграция.
Важен въпрос е как да се разширява ЕС. В момента има девет държави кандидатки за членство, но трябва да бъде взето решение дали да бързаме да ги приемем без да са готови, или да ги чакаме да се подготвят, добави тя и посочи, че всяка година ЕС публикува доклад за напредъка на страните кандидатки, но въпросът е и дали ЕС е готов да ги приеме.
Проф. Ингрид Шикова е категорична, че България трябва да защити националните си интереси във всички европейски институции, да ги прокарва през всички политики, да се създават партньорства и контакти с гражданите.
Трябва да гласуваме на тези избори, защото противоречията се решават с диалог, а не чрез война, подчерта професорът. По думите ѝ ЕС е уникален проект, той е процес, с който се взимат решенията. Първите преки избори за ЕП са през 1979 г, с което ЕП придобива по-голяма легитимност, припомни Шикова. С всеки следващ договор правомощията на ЕП се разширяват. ЕП е гласът на гражданите затова трябва да отидем и да гласуваме за него, а евродепутатите трябва да се допитват до гражданското общество, което може да даде идеи, призова професорът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари