Предвидени са над 312 спортни събития на територията на София за следващата година, заяви кметът Йорданка Фандъкова

Рекламирай в beZpartien.bg

Над 312 спортни събития на територията на София са предвидени за 2024 година. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова, по време на пресконференция по повод представянето на приоритетите в областта на спорта и спортния календар на София като „Световна столица на спорта“ за 2024 г.
Сред участниците в брифинга, който се проведе в сградата на Столичната община, бяха председателят на Столичния общински съвет (СОС) и председател на Фондация „София – европейска столица на спорта“ Георги Георгиев, както и част от екипа от Фондация „София – Европейска столица на спорта“ 
По думите на Фандъкова, спортът е основен приоритет на София и благодарение на това, столицата беше обявена за „Световна столица на спорта“ за 2024 г. Столичният кмет каза, че това е голямо признание, което е в резултат на много усилия.
Участниците в пресконференцията изтъкнаха три основни приоритета за София по отношение на спорта: повече възможности за спорт за всички, засилване на социалната роля на инициативата, както и рехабилитация на туристическа и спорта инфраструктура на планината Витоша. 
Предстои да бъдат организирани „олимпийски дни“ в училищата, така че започваме подготовка с увличането на децата в предстоящата олимпийска година, каза Фандъкова. Също така предвиждаме организирането на анкета, която да определя ежегодно „спортист на София“. Столицата ще бъде и домакин на петата „Световна среща на спорта“, това е голямо спортно събитие, каза Дамян Диков, изпълнителен директор на Фондация “София – Европейска столица на спорта”. Той добави, че планината е и ще продължи бъде приоритет. Заедно със Столична община успяхме да възстановим доста спортни площадки и да изградим нови, посочи още Диков. Той допълни, че са възстановени няколко футболни игрища и отделно са изградени и много тенис маси. 
Председателят на СОС Георги Георгиев каза от своя страна, че хората имат нужда да виждат успеха. Осигурихме финансиране, въпреки проблемите с бюджета. Инвестициите, свързани с деца с проблеми в развитието, са над 200 000 лв., обясни той. По думите му отворени са общински спортните зали и обекти с безплатен достъп за деца със специални потребности. Предоставяме и финансираме провеждането на дейности, свързани с децата. В пет общински обекта сме договорили 200 часа безплатен достъп на седмица за деца със специални потребности. Наш приоритет е и създаването на треньорски школи, допълни Георгиев. 
Кметът Фандъкова припомни, че през 2018 г. София е станала „Европейска столица на спорта“, след което е била обявена за постоянна „Европейска столицата на спорта“, което по-късно е било реализирано и като фондация. Фандъкова допълни, че всичко това се дължи на „нашите блестящи спортисти“.
За последните пет години, от 2018 до 2022 г., от Столична община и Фондация „София – Европейска столица на спорта“ са проведени над 1380 спортни събития, в които са взели участие над 4 400 000 души, заяви Фандъкова. Тя поясни, че специално по инициатива на Фондацията са проведени над 500 събития с над 3 200 000 участници в рамките на петгодишния период. Инвестициите в спортна инфраструктура са сериозни, основно в училищната, по отношение на детския спорт, и разбира се, в инфраструктурата на масовия спорт, обясни Фандъкова. 
С писмо от 19 април 2021 г. Асоциацията на европейските градове и столици на спорта ACES Europe уведоми, че е отличила София с титлата „Световна столица на спорта“ през 2024 г. Одобрението се базира на иновативността и добрите практики, въведени от София като „Европейска столица на спорта“, се посочва в писмото. 
Титлата „Световен град на спорта“ бе въведена от ACES EUROPE в сътрудничество с ЮНЕСКО. Дебютно през 2019 г. бе отличен Абу Даби, за периода 2020 – 2021 г. званието бe в Гуадалахара, за 2022 г. – в Мадрид, а през 2023 – Коня (Турция). София ще е четвъртият град, който ще носи тази титла, показва справка на сайта на Столичната община.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *