Премиерът Сергей Станишев прави първата копка на Дунав мост-2 на 13 май 2007 г.

На 13 май 2007 г. министър-председателят на България Сергей Станишев прави първа копка на „Дунав мост 2“ при 796 км  на р. Дунав край Видин, който е част от европейския Коридор номер 4 и преминава от Солун през София и Видин, и продължава към Румъния, като свързва Централна и Западна Европа. 
Дължината на целия мост е 3598 м, а над реката – 1791 м. В основите на моста и инфраструктурата са сложени 30 млн. кг желязо.  „Дунав мост 2“ има две пътни ленти за движение на автомобили в двете посоки, една жп линия, пешеходен тротоар и велосипедна алея, едно аварийно платно.
В емисия „Вътрешна информация“ на БТА четем:
Премиерът Сергей Станишев направи първата копка на Дунав мост-2
Видин, 13 май 2007 г. /БТА/ Министър-председателят Сергей Станишев направи в неделя символичната първа копка на Дунав мост-2 край Видин. Строителството на Дунав мост-2 е важна част от европейския Коридор номер 4, която преминава от Солун през София и Видин, и продължава към Румъния, като свързва Централна и Западна Европа, каза  Станишев.
Днешният ден е денят, от който няма връщане назад, добави той пред посланици на страните от Европейския съюз, представители на финансиращите организации на проекта, министри, общински ръководители и жители на града.От 1 март текат сроковете за строителство на моста и аз току-що говорих със строителите от испанската фирма изпълнител Еф Си Си, които казаха, че от следващите дни започват подготвителните работи, добави Станишев. Мост ще има и той ще бъде изграден в сроковете,които са договорени, посочи той. Мостът е важен не само за Северозападна България, но и за приоритетите на ЕС, защото там, където има развити добри транспортни връзки, има развитие на производството и добро благосъстояние на хората, добави премиерът.Видинският митрополит Дометиан отслужи водосвет.Приветствени слова към жителите и гостите произнесоха премиерът, министърът на транспорта Петър Мутафчиев, държавният секретар на Румъния Септимиу Бузашу, ръководителя на Постоянното представителство на Европейската комисия в София МайкълХъмфрис, координаторът на Пакта за стабилност за Югоизточна Европа Ерхард Бусек, посланикът на Германия Михаел Гайер. Новият мост ще бъде сред най-големите инфраструктурни проекти, който страната ще реализира през следващите години три години. Общата стойност на проекта е 236 милиона евро, като от тях 226 милиона евро са за строителни работи, а 10 милиона евро – за предпроектни проучвания, проектиране и консултантска помощ. Общата дължина на моста е 1971 метра. Съоръжението е вантова стоманобетонна конструкция  и ще бъде изградено с четири пътни ленти и с една железопътна линия.Проектът е подкрепен финансово от държавния бюджет, както и от програмите ФАР и ИСПА на Европейския съюз, от Европейската инвестиционна банка, Германската кредитна институция за възстановяване и от Френската агенция за развитие. Процедурата по изграждането на инфраструктурата към „Дунав мост 2“ ще бъде обаче забавена поради променена собственост на част от имотите около бъдещото съоръжение. Това съобщи на пресконференция във Видин министърът на транспорта Петър Мутафчиев. В момента тече процедурата по изработването на новите оценки на имотите, организирани по новия план.
***Координаторът на ПСЮИЕ Ерхард Бусек участва в откриването на фотографска изложба, разказваща за реализацията на проекта „Дунав мост 2“
Видин, 13 май 2007 г. /БТА/ Координаторът на Пакта за стабилност за Югоизточна Европа /ПСЮИЕ/ Ерхард Бусек участва днес в откриването на фотографска изложба, разказваща за реализирането на проекта „Дунав мост 2“.Ерхард Бусек, който е и почетен гражданин на Видин , заедно с ръководителя на Представителството на Европейската комисия у нас Майкъл Хъмфрис, с видинския кмет д-р Иван Ценов и с посланика на Германия у нас Михаел Гайер откриха документална фотографска изложба, разказваща за реализацията на проекта „Дунав мост 2“ в последните седем години. Изложбата е дело на фотографа Боян Иванов и на кореспондента на БТА във Видин Ирена Данаилова и е експонирана пред сградата на Видинското кметство на централния площад „Бдинци“. Показаните над 60 фотографии са публикувани в емисията на „Пресфото“ на БТА през последните седем години. 
Официална церемония за откриването на „Дунав мост 2“ e на 14 юни 2013 г. в подножието на съоръжението при Видин, България, и Калафат, Румъния. В церемонията участват председателят на Народното събрание Михаил Миков, председателят на Камарата на депутатите на парламента на Румъния Bалериу Згоня, министър-председателите на България и Румъния Пламен Орешарски и Виктор Понта и европейският комисар за регионалната политика Йоханес Хан. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари