Премиерът в оставка Николай Денков ще участва в тържественото отбелязване на влизането на България в Шенген

Рекламирай в beZpartien.bg

Министър-председателят в оставка Николай Денков ще участва в тържественото отбелязване на влизането на България в Шенгенското пространство по въздух. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Събитието ще се състои утре, 31 март, на Терминал 2 на летище София, от 10:30 часа.
Присъединяването на страната ни към Шенген ще бъде отбелязано със символично отваряне на границата. Заедно с премиера на тържествената церемония ще участват и вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел, министърът на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов и министърът на транспорта и съобщенията в оставка Георги Гвоздейков. 
България постига дългогодишната си цел да стане пълноправен член на Шенгенското пространство след повече от десетилетие преговори. Първоначално отпадат проверките по въздушните и морските граници, а до края на годината се очаква решение и за сухопътните граници.
Проверките по речните граници остават засега, включително и за преминаване на българско-румънската граница по Дунав, защото е прието, че речните граници са част от сухопътните.
Предвижда се през април Европейският парламент да призове до средата на годината да бъде прието решение за пълно отпадане на проверките при пътуване от и до България и Румъния от държави от Шенген. 
Европейската комисия (ЕК), председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, заместник-председателят на Комисията Маргаритис Схинас и комисарят по вътрешните работи Илва Йохансон приветстват присъединяването на България и Румъния в Шенген. В двете държави членки вече ще се прилагат всички шенгенски правила, включително за издаване на шенгенски визи, като контролът по вътрешните въздушни и морски граници се премахва. Европейската комисия горещо приветства това постижение – то е продължение от историческото решение на Съвета на ЕС през декември 2023 г. Присъединяването на двете държави прави по-привлекателно и значително разширява най-голямото в света общо пространство без контрол по вътрешните граници,  се казва в съобщение за медиите на ЕК. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *