Премиерният балет „Корсар“ е най-новото предизвикателство за балетната трупа на Държавна опера – Бургас

„Много световни трупи имат „Корсар“ в репертоара си. Много мащабен и грандиозен е като композиция, музика, хореография и сцени. Всички изпълнения са прекрасни и за нас бе предизвикателство да го поставим“, каза в интервю за БТА Галина Калчева, която е хореограф и режисьор на най-новото заглавие в балетния репертоар на Държавна опера – Бургас. Премиерата на „Корсар“ е тази вечер.
Калчева допълни, че един от мотивите да избере това произведение е да даде възможност на артистите в бургаската трупа да се развиват. „Когато спектакълът и постановката са изцяло нови, това ги надгражда като изпълнители“, заяви тя. Хореографът коментира, че в постановката публиката има възможност да види и разрасналата се трупа на бургаския балетен състав, който вече е международен и включва млади изпълнители от Германия, Япония, Италия и Франция. За сценографа с дългогодишен опит Иван Токаджиев това е последното заглавие от т.нар. „велика десетка“, което той не е правил. „Не това бе предизвикателството обаче, а по-скоро още веднъж да работя съвместно с Галина Калчева“, обясни той и допълни, че самото заглавие е може би най-трудното в тази десетка, защото сюжетната линия е много разхвърляна и за сценографа и костюмографа това е голямо предизвикателство. „Опитахме се да обединим тази еклектичност в сюжетната линия, залагайки на невероятната музика – една от най-красивите, и да го направим посредством визуализацията и хореографията. Мултимедията е трудна за прилагане в класически балет, защото в мюзикъла например втъкаването ѝ става безпроблемно, докато тук това беше сериозно предизвикателство. Смятам обаче, че имаме добър резултат. Разбира се, големият съдник за това ще бъде публиката и се надявам да получим нейното добро отношение“, заяви Токаджиев.
Творбата по музика на Адолф Адам, Цезар Пуни, Лео Делиб, Рикардо Дриго, Пьотър Олденбургски използва хореография от Мариус Петипа, Жозеф Мазиле, Константин Сергеев. Либретото на Жул-Анри Верноа дьо Сен-Жорж е базирано на поемата „Корсарят“ от Джордж Байрон.
Творбата се поставя за първи път на бургаската сцена, като репетитор заедно с Галина Калчева е Марина Змеева‐Маркова, а помощник-режисьор на постановката е Петър Тихолов. 
Като солисти публиката ще види Емил Йорданов, премиер-балетист на Софийската опера и балет и Държавна опера – Бургас, както и премиер-балетиста на Бургаската опера Даниел Тичков. В ролята на Бирбанто, приятел на Конрад, влизат солистите на балетния състав Кирил Филипов и Теодор Цаков. В образа на Али, прислужник на Конрад, ще бъде Даниел Тичков. Като робинята Медора, която се влюбва съдбовно в корсаря Конрад, публиката ще види примабалерината на Държавна опера – Бургас Даниела Туртуманова-Стоянова. За ролята на робинята Гюлнара се готвят Лая Рамон и Илина Константинова. Образа на Исак Ланкедем пресъздават Теодор Цаков и Кирил Филипов. Одалиски в харема на Саид Паша са Яна Бердута, Илина Константинова, Рафаела-Мария Кюл и Нанако Сато.
В спектакъла ще се включат и възпитаници на балетните класове на Националното училище за музикално и сценични изкуство „Проф. Панчо Владигеров“ в Бургас.
След премиерното представяне ,“Корсар“ ще е отново на сцена на 15 юни и на 26 август в Летния театър като част от програмата на 17-ите Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2024. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари