Преподаватели от Софийския университет монтираха автоматична метеорологична станция в село Елховец

Рекламирай в beZpartien.bg

Преподаватели от катедрата по „Климатология, хидрология и геоморфология“ към Софийския университет (СУ) „Св. Климент Орхидски“ монтираха днес автоматична метеорологична станция в рудоземското село Елховец.
Екипът в състав проф. Георги Рачев, проф. Росица Кендерова, доц. Александър Сарафов, гл. ас. Симеон Матев и гл. ас. Димитър Кренчев са избрали селото заради климата в района, който се отличава с високи стойности на валежите.
„Направих контакт с проф. Рачев преди няколко месеца. Той веднага откликна, впечатлен от интересните кадри, които му изпращах от Родопите. Оказа се, че селото е едно доста дъждовно място“, разказа Антон Байрактаров, който е причината екипът от специалисти да пристигне в Елховец. А проф. Рачев го допълни: „В цяла България е слънчево, само в Елховец вали, как да не е интересен районът. За първи път идвам в тази част на България. Горното поречие на Арда е изключително място, където непрекъснато вали, все едно, че сме в скалистите планини на Канада или на Норвегия“.
Според проф. Рачев районът се отличава от малко по на изток разположените по долината на река Върбица населени места Чакаларово и Кирково, и в тази част на България се формира много сериозен повърхностен оток. Той се влива в трите енергийни язовира – „Кърджали“, „Студен кладенец“ и „Ивайловград“. „Те от своя страна дават евтин и ценен ток и сега, особено при развитието на фотоволтаиците, през деня, когато енергията е почти без пари, а от няколко седмици – нулева, могат да дават този върхов ток, който понякога може да се продава и по един лев“, посочи той.
Станцията ще измерва основните елементи на  климата –  температура, вятър, валежи, влажност и атмосферно налягане. „Датчикът за температура е електронен. А заедно с  температурата измерва и влажността на въздуха. Показанията се отчитат на всеки десет секунди и се записват в логера на въпросната станция. Разположени са на около два метра височина над постилащата повърхност, но самият датчик е поставен в дървена клетка, която прилича на къщичка за птички или кошер, но в случая това е една стандартна метеорологична клетка. Уредите за посока и скорост на вятъра – ветромерът, анемометър, ще регистрират постоянната посока и някои пориви на вятъра, които в някои случаи могат да  бъдат и опасни“, каза Симеон Матев. Той добави, че районът е известен с големите валежни количества, особено при Средиземноморски циклони и ценното на станцията е, че сега вече ще се знае в детайли колко вали, с каква честота, каква е интензивността. Уредът регистрира на всяка минута падналите валежи.   
Данните от автоматичната метеорологична станция в село Елховец ще бъдат достъпни безплатно в платформата StringMeteo.com, където над 75 станции в страната са онлайн.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *