Преподавателят в Сорбоната Никола Рамбо изнесе урок за спътниците на Сатурн пред ученици от 18-о Средно училище „Уилям Гладстон“

Никола Рамбо – преподавател в Сорбоната, беше гост на 18-о Средно училище „Уилям Гладстон“. Той изнесе лекция на тема „Мимас: океан под ледената обвивка“ на учениците от 10-и „г“ и 11-и „в“ клас, изучаващи френски език, съобщиха от Регионалното управление на образованието в София-град.
Спътникът на планетата Сатурн – Мимас, е с геологично неактивна повърхност, която изглежда и е много древна. Въпреки това, данните, получени от космическия апарат „Касини-Хюйгенс“ за въртеливото движение и орбитата на Мимас, разкриха наличието на млад подземен океан. Така Мимас стана най-малкият спътник в Слънчевата система, за който са открити доказателства за съществуване на океан под повърхността.
Никола Рамбо е преподавател и изследовател в Сорбоната и в Института по небесна механика и изчисляване на ефемериди към Парижката обсерватория. Ефемеридата (от латински език: ephemeris – дневник, и от старогръцки: ἐφημερίς – дневник, календар ) е прецизна информация за дадена орбита, която се обновява на всеки два часа. Тези данни се предават непрекъснато от спътниците и служат за определяне на позицията им и времето на излъчване на сигнала.
Научните интереси на Никола Рамбо са свързани с изучаването на движението на небесните тела в Слънчевата система, включително на Луната и на ледените спътници, и с изследването на вътрешната им структура.
18-о Средно училище „Уилям Гладстон“ е първото училище в България, което въвежда изучаването на източни езици – японски, китайски, арабски и корейски език, в задължителната си програма след седми клас. В училището се изучават и западни езици, се казва в информация, публикувана в сайта на гимназията.
През учебната 1995/1996 година в училището завършва първият випуск с профили – персийски и арабски език, а през 1996/1997 година се дипломират учениците с японски и китайски език. Традицията в изучаването на западни езици е продължена с профилите – английски, немски и френски език. През учебната 2005/2006 се въвежда за първи път обучение по японски език в начален етап, а през учебната 2007/2008 година започва и обучението по руски език от първи клас.
През учебната 2011/2012 година 18-о СОУ „Уилям Гладстон“ става първото училище в България, което въвежда корейски език в задължителната си програма след седми клас.
Възпитаниците на училището – както в миналото, така и днес, са редовни участници и победители на общонационални и международни езикови конкурси, и успешно продължават образованието си във висши училища в страната и чужбина. Те се представят успешно и на световните стандартизирани изпити. 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари