През 2023 г. над 45 000 души бяха активирани да започнат обучения или да си търсят работа, посочва служебният министър Ивайло Иванов на 1 май

Ръководството и екипът на Министерството на труда и социалната винаги са били на страната на позитивната промяна. Като мотиватори на хората, които нито учат, нито работят, да се включат на пазара на труда – само за 2023 г. над 45 000 души бяха активирани да започнат обучения или да си търсят работа, а 500 000 души в следващите години ще придобият базови дигитални умения чрез съответните обучения. Това заявява служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов по случай Международния ден на труда – 1 май. Приветствието е публикувано на сайта на министерството. 
Като партньори на бизнеса в осигуряването на работна ръка – през миналата година на работа от бюрата по труда са устроени 155 000 души. И ще продължим да подкрепяме промяната за по-достойни условия на труд в България, защото от това зависи Вие и Вашите деца да изберете реализация на своя потенциал у нас, се посочва в приветствието на Иванов.
„Уважаеми трудещи се, за мен е чест да Ви поздравя по случай Международния ден на труда и работническата солидарност – Първи май! Денят, в който отбелязваме единството на работещите, обединени в борбата си за по-достойни условия на труд. Трудът е в основата на трайното справяне с бедността. Той осигурява нашата лична социална стабилност, спокойното бъдеще на децата ни, достойните старини на родителите ни. От труда зависи и функционирането на жизненоважни за всяко общество системи – социалната, здравната, образователната. Пожелавам Ви никога да не губите вярата, че Вие, хората на труда, носите промяната към по-добро и мотивацията да я постигнете. Особено в днешния динамичен свят на политически катаклизми, климатични промени и бързо развиващи се технологии, които създават все повече глобални предизвикателства пред организацията на труда и осигуряването на достойни и безопасни условия за полагането му“, отбелязва Ивайло Иванов. 
Той посочва, че демографската обстановка също е тревожна: населението застарява, работната сила намалява. Изчезват професии, появяват се нови. Намаляват работните места. Работодателите търсят работници и служители със специфични умения, което превръща ученето през целия живот от послание в необходимост за пълноценна реализация на пазара на труда, допълва служебният министър. 
„В Министерството на труда и социалната политика сме наясно, че за преодоляването на тези нови предизвикателства е необходима не само обществената енергия на солидарността на работещите, но съвместни и премислени действия с работодатели и институции. Една от най-важните ни цели в краткосрочен план е транспонирането в българското законодателство на Директивата относно адекватните минимални работни заплати в ЕС. Вярвам, че заедно със социалните партньори и всички заинтересовани страни ще намерим балансирано решение, което ще гарантира не само достойно и справедливо заплащане, но и стабилността на българската икономика“, допълва служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов. 
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари