През 2026 г. ще има Дни на българската култура в „Роял Албърт хол“

Найден Тодоров записа Третия концерт на Рахманинов с Лондонския симфоничен оркестър и българския пианист с международна кариера Иван Янъков. Записите са били в края на миналата седмица,  очаква се да излезе на пазара през следващата година, съобщават от Софийската филхармония. 
Лондонският симфоничен оркестър е създаден през 1904 г. От 1982 г. техен дом е „Барбикан център“, където съставът изнася около 70 концерта годишно. Артистичното семейство на оркестъра включва номинирания за главен диригент сър Антонио Папано, почетния диригент сър Саймън Ратъл, главните гост-диригенти Джанандреа Нозеда и Франсоа-Ксавие Рот, почетния диригент Майкъл Тилсън Томас и асоциираните артисти Барбара Ханиган и Андре Томас.
Междувременно маестрото се срещна и с ръководството на „Роял Албърт хол“, с които договори мащабен концерт с български изпълнители. Планира се Дните на българската култура в най-емблематичната зала на Лондон да се проведат през 2026 г. 
В британската столица Найден Тодоров връчи и почетен знак „Златен век“ – печат на цар Симеон Велики (сребърен и грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност) на журналистката Роузи Голдсмит.  Отличието й бе присъдено за нейния принос в разпространението на българската култура във Великобритания. Дългогодишната журналистка на Би Би Си Роузи Голдсмит отразява културните събития в Обединеното кралство и в чужбина. Тя е и основател на списанието The Riveter за европейска литература на английски език. 
/ДД

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари