През май Разград ще бъде сцена на фестивали, изложби, концерти и други културни прояви

Афишът на майските празници в Разград е наситен с разнообразни културни събития. През целия месец градът ще бъде сцена на изложби, концерти и фестивали, съобщи на пресконференция кметът Добрин Добрев.
На Велики четвъртък, 2 май, площадът пред Общинския културен център в Разград отново ще се превърне в творческа великденска работилница. С четки и боички и тази година малки и големи момичета и момчета ще пресъздадат своите великденски и пролетни сюжети върху макети с големина от близо един метър.
На 9 май жителите и гостите на Разград могат да се включат в двете събития, организирани в рамките на „Дните на Европа в Разград“ – велообиколката на обекти от европроекти и рисунка на асфалт.
Част от майските празници е честването на 120-годишнината от създаването на хор „Железни струни“ към Народно читалище “Развитие 1869“. На празничния концерт на 11 май ще бъде възстановено изпълнението на химна на хор „Железни струни“, музиката за който е написана от композитора на „Велик е нашият войник“ Михаил Шекерджиев, посочи Добрев. Хорът ще изнесе още един концерт, той ще е съвместен Разградската филхармония и ще е посветен на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. В програмата на майския културен календар са включени още няколко празнични концерта, сред които за 20-та годишнина от създаването на Сдружение „Жанета“ и 50-та годишнина на Детския танцов ансамбъл „Лудогорче“. 
Акцент в афиша са също Националният фолклорен фестивал „Капанска китка“ за клубове за народни танци и празничният детски фестивал „Шарената въртележка“. Предвидени са още представяне на книги, чествания и други културни прояви.
В Община Разград вече започна подготовката и за 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, каза още Добрев. Той обясни, че празничните изяви ще започнат от площад „Възраждане“, където ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на учениците на светите братя Кирил и Методий, след което шествие от представители на образователни и културни институции ще потегли към площад „Момина чешма“. Там ще бъдат връчени отличията „Никола Икономов“, „Златен Пегас“ и „Отличник на випуска“, а празникът ще завърши с концерт на Николина Чакърдъкова.
Община Разград подготвя и изненада за тазгодишните абитуриенти. Те ще преминат по пътя към мястото на своя първи бал по червена пътека в Градския парк. Ще имат възможност да се снимат и на специално изработена арка с надпис „Випуск 2024“, каза още кметът. Той благодари на всички общински отдели, предприятия и звена, както и на културните институции, ангажирани с организирането на тези събития. Добрев покани жителите и гостите на града да посетят разнообразните събития през целия месец, в които всеки ще открие интересни акценти за себе си.
Културният календар за май по дни, часове и място на провеждане, може да се види на сайта на Община Разград.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари