През последните два програмни периода община Карлово успешно реализира над 30 проекта със средства от ЕС, каза заместник-кметът на града Данка Люртова

През последните два програмни периода община Карлово успешно реализира над 30 проекта. Една част от тях са в градската инфраструктура. Това заяви Данка Люртова, заместник-кмет на Карлово, която участва в регионалната конференция на БТА по проекта „Европа на Балканите: Общо бъдеще“ в Пловдив. Събитието бе организирано в Националния пресклуб на Агенцията в града.
Люртова посочи, че европейските проекти са голямата възможност на регионите, на общините и на бизнеса да се развиват и да подобряват живота на хората. Тя отчете, че в рамките на последните два програмни периода са успели да подменят над сто хиляди квадратни метра улична и тротоарна настилка, около 10 километра водопроводна мрежа в населените места на територията на община Карлово, доизградена е и пречиствателната станция за отпадни води в град Карлово. Успешно приключихме с изграждането на компостиращата инсталация, добави тя. 
Люртова изтъкна, че са реализирани десетки проекти в подобряване на образователната инфраструктура – училищата и детските градини, както и редица социални проекти, насочени към грижата за възрастните и децата. Като успешни тя открои и реализираните проекти за реконструкция на километри междуселищна пътна инфраструктура между малки и големи населени места. Подобряването на инфраструктурата е първата и най-важна крачка за развитието на бизнеса, добави заместник-кметът на Карлово . Люртова изтъкна, че именно от това се интересуват първо инвеститорите и това води до развитие и по-добър живот на хората.  
По думите ѝ последният и един от най-важните за развитието на туризма на територията на Карлово е проектът за реставрация и консервация на Куршум джамия – втората най-старата джамия в България. 
Чрез запазване на културното наследство ние помагаме на ресторантьори и хотелиери, посочи Люртова. 
Заместник-кметът на Община Карлово добави, че през новия програмен период, който е започнал в края на миналата година, наистина голямо предизвикателство са интегрираните териториални концепции между малки, средни и по-големи общини. 
Нашата концепция е в партньорство с община Хисар, община Брезово, община Троян, Национална компания „Индустриални зони “ и Агенция „Пътна инфраструктура“, посочи Люртова и уточни, че най-важният приоритет е развитието на културната инфраструктура и най-вече на туризма. Туризмът е добрата добавена стойност и на бизнеса и на общините, а участието на АПИ създава свързаност между Южна и Северна България, каза заместник-кметът на Карлово. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари