НачалоСвятПрезидентът беглец защити решението си да избяга от Кабул при връщането на...

Президентът беглец защити решението си да избяга от Кабул при връщането на талибаните на власт

В навечерието на днешната първа годишнина от връщането на талибаните на власт в афганистанса столица Кабул, Ашраф Гани, бившият на страната, защити вчера решението си, взето по думите му „за части от секундата“ да избяга, за да си спести унижението да се предаде на талибаните, предава Асошиейтед прес, позовавайки се на негово интервю за Си Ен Ен.

„Причината, поради която заминах, беше че сутринта на 15 август 2021 г., когато талибаните бяха на входовете на столицата, бях последният човек, останал в президентския дворец, след като охрана изчезна“. Гани разказа, че военният министър му казал по-рано същия ден, че Кабул не може да бъде защитен.

„Тръгнах си, защото не исках да доставя удоволствие на талибаните и техните последователи отново да унижат афганистански президент и да го накарат да скрепи легитимността на правителството“, каза бившият президент. Гани добави: „никога не ме е било страх“.

Критиците казват, че внезапното и тайно заминаване на Гани на 15 август 2021 г. е оставило града без управление, докато силите на и бяха в последен стадий на хаотичното си оттегляне от държавата след 20-годишно присъствие. Бившият президент отрече постоянно отправяните обвинения, че е взел десетки в брой, после той и други правителствени служители избягали с хеликоптери.

В доклад на надзорния орган към Конгреса на САЩ, оповестен миналата седмица, се казва, че няма как Гани и неговите висши съветници да са пренесли толкова много пари при бягството си. Службата на специалния генерален инспектор по възстановяването на Афганистан, който следеше как се оползотворяват американските в страната през годините, иса, че няма как бившият президент и останалите пътници да са пренесли повече от 500 хиляди долара. От службата заключават, че „има голяма вероятност значителни количества американска да са изчезнали от обекти на афганистанското правителство в хаоса при завземането на властта от на талибаните, включително и милиони от президентския дворец“ и трезора на националната дирекция за сигурност. Надзорният орган обаче не е успял да определи точно колко пари са били откраднати и от кого.

В крайна сметка талибаните превзеха столицата без особено голяма съпротива. Година след идването им на власт, те наложиха значителни ограничения на жените и момичетата, ограничавайки достъпа им до и работа.

Талибаните остават изолирани от международната общност и до голяма степен са откъснати от потока международна помощ, на която се радваше правителството на Гани. Те се мъчат да управляват и да спрат острия икономически спад в страната, който тласна още милиони афганистанци в бедност и дори в глад.

беЗпартиен
беЗпартиенhttps://bezpartien.bg
Автор, безпартиен.
ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО