Президентът натрупа опит със създаването на служебни правителства, да направи най-добрата преценка то да е максимално неполитическо, каза Томислав Дончев

Рекламирай в beZpartien.bg

Президентът натрупа много дълъг опит със създаването на служебни правителства. Друг президент няма такъв опит и вярвам, че ще се справи. Нека да направи най-добрата преценка да има служебно правителство, което изглежда максимално неполитическо, да не разгаря политическите страсти и да направим едни спокойни и честни избори. Това коментира заместник-председателят на ГЕРБ и депутат Томислав Дончев в предаването „Още от деня” по БНТ.
„Конституция не се променя за два или три месеца. Това са текстове, които трябва да действат устойчиво в следващите десетилетия, да дават стабилност, прогнозируемост, предвидимост. Нека да видим как текстовете ще сработят, защото аз не съм съвсем съгласен с картината на очакван апокалипсис и най-малката причина е, че списъкът с възможни министър-председатели е доста дълъг и е рано да говорим, че не може да се избере такъв“, коментира Дончев по повод промените в Конституцията за служебния кабинет. „Надявам се да няма нито хаос, нито криза“, каза Дончев в отговор на въпрос дали сме на прага на конституционна криза или на политически хаос след промените в основния закон. 
На въпрос за това, че по-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че не би искал нито председателят на парламента, нито председателят на Сметната палата, да бъдат служебни премиери, Дончев отговори: „За това си има и причина, защото това би породило недоверие в изборния процес, ако такава фигура като Желязков, който беше и е много добър председател на Народното събрание, но все пак е ярка определена политическа фигура, би станал министър-председател. Щеше да има непрекъснати коментари, че ГЕРБ владее служебното правителство. По тази причина щеше да се постави честността на изборите под въпрос, което не е хубаво за изборния процес“. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *