Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват в церемонията по интронизация на новоизбрания български патриарх

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват днес от 15:00 часа в церемонията по интронизация на новоизбрания български патриарх в патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
По време на церемонията президентът ще произнесе приветствено слово.
В 18:00 часа пред Паметника на Незнайния воин държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните роти от Националната гвардейска част, след което ще се състои ритуал по издигане на националното знаме.
Държавният глава и Негово Светейшество новoизбраният български патриарх ще положат венци и ще отдадат почит пред Паметника на Незнайния воин, след което ще се състои тържествен марш на представителните роти от Националната гвардейска част.
Държавният глава ще бъде придружаван от съпругата си Десислава Радева.
Утре ще се състои Патриаршески избирателен църковен събор, който ще започне рано сутринта с утреня и с Божествена света литургия в Синодалната палата. 
На 20 юни на свое заседание, в пълен състав и с избор с тайно гласоподаване, Светият синод на БПЦ-БП избра тримата епархийски митрополити като достойни кандидати да заемат патриаршеския престол. Това са Врачанският митрополит Григорий, Видинският митрополит Даниил и Ловчанският митрополит Гавриил.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари