Президентът Румен Радев се срещна с министъра на индустрията и търговията на Виетнам Нгуен Хонг Зиен

Президентът Румен Радев се срещна с министъра на индустрията и търговията на Социалистическа република Виетнам Нгуен Хонг Зиен на „Дондуков“ 2. Това съобщиха от пресцентъра на президентската институция.
Общата позиция на двамата бе, че България и Виетнам ще работят за последващо задълбочаване на двустранния икономически обмен и взаимните инвестиции.
Виетнамският министър е и председател от виетнамска страна на Междуправителствената българо-виетнамска смесена комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество. Той е начело на делегацията, която е в България за провеждането на 24-ата сесия на комисията на 13 и 14 май в София.
Държавният глава открои бързия процес на индустриализация на Виетнам през последните десетилетия и устойчивия висок годишен ръст на икономиката, които могат да бъдат за пример и създават благоприятни предпоставки за последващо развитие на двустранното партньорство с България в редица сфери – информационни технологии, производството на високотехнологични компоненти и софтуер за автомобилния сектор, отбранителната индустрия, земеделието и производството на храни.
Румен Радев подчерта и интереса на България за издигане на двустранните отношения на ниво стратегическо партньорство. По време на срещата бяха откроени историческите връзки между България и Виетнам, основани на приятелство, взаимно доверие и разбирателство, които са солидна основа за развитието на двустранните отношения. 
Нгуен Хонг Зиен потвърди поканата на държавното и политическо ръководство на Виетнам към българския държавен глава да посети страната. От своя страна Румен Радев каза, че планира такава визита, заедно с представители на водещи български компании, която да задълбочи политическия диалог на най-високо равнище и да даде нов импулс в двустранния икономически обмен.
Значението на партньорството в сферата на образованието, науката и туризма между България и Виетнам също беше сред акцентите на срещата. Президентът Радев подчерта приноса на България към образованието и професионалната подготовка на десетки хиляди граждани на Виетнам в близкото минало.  Потвърден бе и взаимният интерес към разширяване на културния и образователен обмен. 
През септември миналата година Румен Радев се срещна с председателя на Националното събрание на Социалистическа република Виетнам Въонг Дин Хуе, който беше на посещение в България. Виетнам е доверен и важен партньор в Югоизточна Азия, каза тогава държавният глава. 
БТА припомня, че на 2 февруари т.г. тогавашният вицепремиер и министър на външните работи Мария Габриел се срещна с министъра на външните работи на Виетнам Буй Тхан Шон. Мария Габриел посочи, че България и Виетнам имат традиционно добри отношения, като през 2025 г. двете страни ще отбележат 75 години от установяването на дипломатическите отношения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари