Президентът Румен Радев възложи на Димитър Главчев да предложи състав на служебно правителство до седем дни

Рекламирай в beZpartien.bg

Президентът Румен Радев възложи на кандидата за служебен министър-председател Димитър Главчев да предложи състав на служебно правителство. Този мандат трябва да бъде изпълнен до седем дни, подчерта държавният глава и заяви, че нито директно, нито косвено ще участва в съставянето на правителство. 
Президентът отбеляза още, че счита, че мандатът трябва да бъде изпълнен до седем дни, имайки предвид желанието на гражданите за повишена избирателна активност и да не се разкарват до урните в рамките на една или две седмици, и за да се спестят средства чрез съвместяване на извънредните парламентарни избори и изборите за европарламент. 
Ще представя състав на правителство, равно отдалечен от всички политически сили – от експерти, неопетнени, некорумпирани и с добро име в обществото. Това каза кандидатът за служебен министър-председател Димитър Главчев, след като президентът Румен Радев му възложи да предложи състав на служебно правителство. Сигурен съм, че такива хора има и във ведомствата, и в министерствата, които могат да поемат тези функции, каза той. 
Това е трудно решение и за двама ни, но каква беше алтернативата, тъй като аз останах последен, който можеше да реализира процедурата, описана в Конституцията, каза Димитър Главчев пред държавния глава.  Напълно съм наясно, че основната функция на служебното правителство е организирането на честни избори, но основната функция на всяко управление е да подобрява живота на гражданите. Ще продължа да утвърждавам евроатлантическия път на България, заяви още той.
Ще се стремим към избори „две в едно“, за да спестим и средства, и време на избирателите, каза и пред журналистите на излизане от президентството кандидатът за служебен премиер Димитър Главчев. Няма срок в Конституцията, но разумният срок е една седмица, каза той в отговор на въпрос колко време ще му е необходимо за съставяне на правителство. 
Кой е Димитър Главчев?
Димитър Главчев е избран за председател на Сметната палата на 28 юли 2023 г. от настоящото Народно събрание, след като беше номиниран от ГЕРБ-СДС. 
Роден е в София, сочи информация на сайта на Сметната палата. Магистър по международни икономически отношения и по счетоводна отчетност от Университета по национално и световно стопанство. Дипломиран експерт-счетоводител, регистриран одитор в Института на дипломираните експерт-счетоводители. Притежава над 30 години професионален стаж в областта на одита, финансовия контрол и счетоводството. 
Бил е председател на 44-ото Народно събрание за периода 19.04.2017 – 17.11.2017 г. Заместник-председател на 43-ото Народно събрание. 
Димитър Главчев е народен представител и член на Комисията по бюджет и финанси от 41-то до 46-то Народно събрание. Заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси и председател на Постоянно действащата подкомисия по отчетност на публичния сектор в 41-ото Народно събрание. Председател на Комисията за наблюдение на дейността на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране в 41-вото Народно събрание. 
След промените в Конституцията за служебен премиер държавният глава можеше да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник. Така Димитър Главчев ще стане първият служебен премиер по новите правила.
Конституционната процедура за съставяне на редовно правителство в рамките на настоящото Народно събрание бе изчерпана след връщането на неизпълнен трети проучвателен мандат. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *