Президентът Румен Радев връчва орден „Стара планина“ първа степен на председателя на Културно-информационен център „Босилеград“ Иван Николов

Президентът Румен Радев ще връчи днес орден „Стара планина“ първа степен на председателя на Културно-информационния център (КИЦ) „Босилеград“ и изявен изявения деятел на българското национално малцинство в Сърбия Иван Николов, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 
Отличието се връчва за неговите изключително големи заслуги за последователното и непоколебимо отстояване на правата, националната идентичност и достойнство на българите в Сърбия, пише в съобщението. 
Иван Николов е виден представител и лидер на българското национално малцинство в Сърбия. Като общественик, публицист, писател, изследовател и правозащитник през последните 30 години той има съществена роля за опазването на националната идентичност, българския език, култура, историческо наследство и памет на българското население в Сърбия. Значителен е приносът му и за възраждането и формирането на активна съпричастност и ангажираност на българската държава със съдбата на българите в бивша Югославия и днес в Република Сърбия, както и с усилията за ангажиране на сръбската страна и на ЕС с преодоляването на предизвикателствата, пред които са изправени днес сънародниците ни в западната ни съседка, посочват от прессекретариата на държавния глава.
На 9 май Министерският съвет (МС) реши да предложи на президента на България да издаде указ за награждаване на председателя на Културно-информационен център (КИЦ) „Босилеград” Иван Николов с орден „Стара планина“ без лента, първа степен, за изключително големи заслуги към България, свързани с последователното и непоколебимо отстояване на правата, националната идентичност и достойнството на българите в Сърбия, съобщиха от МС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари