При белгийското председателство на ЕС България и Румъния бяха приети в Шенген по въздух и вода, заяви посланикът на Белгия у нас Фредерик Мьорис

При белгийското председателство на ЕС България и Румъния бяха приети в Шенген по въздух и вода, заяви посланикът на Белгия у нас Фредерик Мьорис, който представи постиженията на председателство на страната му до момента пред участниците в международния младежки семинар “Бъдещето на ЕС зависи от теб”. Форумът се организира от Националната студентска конфедерация съвместно със Съюза на европейските федералисти и Европейското младежко движение по програма “Еразъм+” на ЕС  с подкрепата на Центъра за развитие на човешките ресурси, Националния студентски дом и Бюрото на Европейския парламент в България.
Дипломатът подчерта, сред акцентите на белгийското председателство е политиката на разширяване на Евросъюза, което е много важна тема особено за страните от Балканския регион, както и спазване на бюджетните правила.
Като посланик у нас той работи за това България да стане по-добър партньор на ЕС, страна, която допринася към общите усилия за прогрес, за това какъв трябва да е ЕС, както и за развитието на двустранните отношения.
Сред приоритетите на белгийското председателство е също да помогне за адаптирането на Стратегическата програма 2024-2029, стана ясно от думите на Фредерик Мьорис.
По думите му свободното движение на хора, стоки и капитали е важно за страна като Белгия, както и сигурността на средата за това. Ето защо са  нужни надеждни и отдадени партньори, които могат да правят компромиси и да се постига консенсус, подчерта дипломатът. 
Той отбеляза, че европейските стандарти са на кръстопът, заради руската агресия в Украйна, пандемията, енергийната криза, дезинформацията, екстремните климатични промени, драматичната ситуация в Газа и други предизвикателства, които се нуждаят от адекватен отговор.
Ние сме на кръстопът и защото сме в края на институционален цикъл и пред  европейски избори, които предстоят, посочи посланик Мьорис. В този смисъл, от една страна, имаше много да се направи в законодателния дневен ред, което е и предизвикателство и възможност, каза той. И отбеляза, че в края на единия институционален цикъл започва подготовка за новия, което означава равносметка на стратегическата програма до 2024 г., както и продължението ѝ за следващия период.
Шест основни приоритета си е поставило белгийското председателство, посочи Фредерик Мьорис. Сред тях са да защитава върховенството на закона, демокрацията, засилване на конкуренцията, капиталовите пазари, платформата за стратегически технологии, финализиране на законодателството за изкуствения интелект, изменения и допълнения на правилата за киберсигурност и др.
Белгия вярва, че добавената стойност на ЕС идва от това какво ЕС може да допринесе за отделните хора, какво можем да направим за социалната сигурност, подчерта още посланикът.
Друг приоритет е сигурността на границите на ЕС, така че хората да се чувстват сигурни, да са сигурни ,че качеството им на живот е защитено. Темата за миграцията и борбата срещу организираната престъпност също е във фокуса на белгийското председателство.
Дипломатът припомни решението на ЕС да предостави на Украйна 50 млрд. евро за следващите четири години по време на белгийското председателство.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари