При топлото време в последните два дни в Монтанско са гасени 28 пожара на открито, обгоряла е 200 декара борова гора

Рекламирай в beZpartien.bg

За последните два дни в Монтанско, когато дневните температури бяха около 20 градуса, в региона са гасени 28 пожара в гори и полета, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана.
В община Чипровци за двата дни са обгорели около 200 декара борова гора в западна Стара планина. Пожарът е гасен от пожарникари, лесничеи от Държавното горско стопанство в Чипровци и служители в местната Община. Спасени са около 200 декара широколистна гора. Щетите от пожара по гората предстои да бъдат уточнени.
В град Лом са горели шест пожара, като са изгорели сухи треви и храсти в кварталите „Младеново“, Хумата“, а също срещу старата казарма и под „Винпром“. Край село Мартиново в община Чипровци са изгорели 70 декара, край село Лехчево в община Бойчиновци – 30 декара, пожари е имало край градовете Вършец и Брусарци и край селата Смоляновци, Василовци, Крапчене, Клисурица, Сливовик, Василовци, Главановци, Бели мел.
От полицейската дирекция казаха за БТА, че причина за пожарите в повечето случаи е човешка небрежност при боравене с огън на открито – палене на сухи треви и отпадъци или изхвърлен фас от цигара, което, в комбинация с необичайно топлото и сухо за сезона време и със силния вятър, води до бързо разпалване на огъня.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *