При всички смени, които са направени, е спазен законът, каза служебният премиер Димитър Главчев за назначения в изпълнителната власт

При всички смени, които са направени, е спазен законът, каза служебният премиер Димитър Главчев на въпрос от „Продължаваме промяната-Демократична България“ в рамките на блиц контрола относно назначения в изпълнителната и местната власт, смени на областни управители, оставки в регулаторите и прекратени конкурси.  
Главчев посочи, че още на първото си заседание четвъртият служебен кабинет (оглавен от Гълъб Донев) е сменил 25 от 28 областни управители, а една седмица след встъпването в длъжност на кабинета „Янев“ са сменени всички областни управители. 
За факти, които ми съобщавате, за опорочени конкурси – ангажирам се каквото е в рамките на изпълнителната власт да бъде проверено и, ако тези конкурси са опорочени, те да бъдат проведени наново, заяви служебният премиер. 
Бих приел да отговарям за всичко, но за назначенията в местната власт няма как, коментира още той.  
Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов също зададе въпрос на служебния министър-председател за смените на областни управители и назначенията на заместник областни управители. Поне за пет от тези 11 нови областни управители се знае, че са хора на Пеевски, не на ДПС, посочи той и попита дали това е суверенно решение на Главчев, или той има връзки и зависимости с Пеевски.
В решенията, които съм взимал, съм се водил от Конституцията и законите на страната, заяви Димитър Главчев. Решенията ги взимам аз и отговорността си я нося аз, отбеляза той.
Петър Петров от „Възраждане“ попита за несъвместимост на назначения за областен управител на Разград Севджан Съдкъев, който в сряда парламентът отказа да освободи като член на Надзорния съвет на Агенцията за публичните предприятия.
В отговор служебният премиер Димитър Главчев коментира, че Петров спекулира с темата за несъвместимостта, тъй като има един месец за ликвидиране на несъвместимост.  
Има несъвместимост, по презумпция обаче оставката е личен акт и не би трябвало да се гласува, аз съм се ръководил от тази презумпция, обясни Главчев. Ако народните представители решат да не приемат тази оставка, при съществуваща след месец несъвместимост, въпросният областен управител ще бъде освободен, заяви министър-председателят.
Хамид Хамид (ДПС) посочи, че лицето, което е назначено за областен управител, е предприело всички необходими действия, за да не изпадне в тази несъвместимост. Но, по думите му, в сряда Костадин Костадинов „изманипулира всички народни представители и каза, че се извършва чистка“. Излъгахте ли, г-н Костадинов, това ли е чистката, попита Хамид. Така ли се прави чистка, когато тези хора се назначават за областни управители, коментира той. 
Току що си признахте, че е човек на ДПС, и ме обвинихте, че съм лъжец, заради това, че съм казал истината, отговори му Костадинов. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари