Приключи приемането на протоколите на секционните избирателни комисии в Русе

Приключи приемането на протоколите на секционните избирателни комисии в Русе. Това съобщи председателят на Районната избирателна комисия (РИК) Милена Хинкова.
Тя добави, че все още се подготвя протоколът с резултатите от вота за Народно събрание и Европейски парламент, който следва да бъде отчетен в Централната избирателна комисия (ЦИК).
Хинкова уточни, че активността в област Русе е малко над 28 процента. Според страницата на ЦИК в интернет на последните избори за Народно събрание на 2 април 2023 година правото си да гласуват бяха упражнили 35,68 на сто от имащите право на това. 
„Приключихме в този късен час, защото имаше много грешки в протоколите. Самите протоколи не бяха сложни, но секционните комисии изпитваха затруднение с обобщаването на резултатите. Фактор за това е голямата смяна на членове на секционни комисии, която настъпи, след като те бяха преминали обучение възможно най-късно на 3 юни. Въпреки това в периода от 5-и до 8 юни бяха сменени доста членове на комисии. Тук присъстваха хора, които нямаха достатъчно знания по отношение на изборния процес“, коментира Милена Хинкова. 
Тя добави, че са липсвали жалби и противопоставяния между политическите опоненти. 
„Имаше единствено напрежение, свързано с бавното отчитане на резултатите“, каза още председателят на РИК – Русе. 
Окончателните резултати от вота „две в едно“ се очаква да бъдат публикувани на интернет страницата на ЦИК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари