Природонаучният музей в с. Черни Осъм е номиниран за наградата „Жива“ – Музей на годината от славянска държава

Природонаучният музей в с. Черни Осъм е номиниран за наградата „Жива“ – Музей на годината от славянска държава, съобщи за БТА Павлина Иванова, директор на културната институция.
Кандидатите ще се оценяват по креативност, устойчивост, ефективност на екипа, внимание към посетителите, откритост и разказване на истории.
„Имаме какво да покажем, но смятаме че най-важното е да участваме и възможността да си сверим часовника“, каза Иванова.
Няколко реализирани проекта за обновяване на музейното пространство, обновен сайт с разнообразни функционалности и млад и креативен музеен екип са в основата на номинацията, разказа директорът.
В края на 2022 г. по проект, финансиран от Национален фонд „Култура“ (НФК), е създадена зала „Сезони“. По рисунките на стилизираната букова гора и върховете Амбарица и Купена работят художниците Христо Христов, Дамян Бумбалов, Георги Караджунов и Веселин Дзипалски.
В близък план на подиумите могат да се видят изваяни от скулптори детайли за растителния и животинския свят на буковите гори. Разделени са по зони, представящи сезоните.
В новата зала е използвана технология, известна като 3D мапинг, даваща допълнително посетителско преживяване. Анимацията преминава през всички сезони, като показва детайли от пейзажа с цветове и акценти с движение.  Ефектът се допълва от ново озвучаване.
В работата по новия интернет сайт на музея участва широк екип от специалисти, като се ползва и експертизата на Института от математика и информатика на Българската академия на науките (БАН), в лицето на главен асистент Миглена Райковска и доцент Иван Георгиев. 
Посетителите на сайта могат да направят виртуална 3D разходка, като разгледат витрините в музея или преминат над село Черни Осъм, по туристически маршрут към Троянския манастир. Информацията може да бъде разгледана на български, английски, немски и румънски.
„Изключително важно за нас е да бъдем достъпни като музей, като информация и като дигитално представяне“, заяви Павлина Иванова. 
С финансовата подкрепа на Агенцията за хората с увреждания са монтирани две подемни съоръжения за достъп до първо и второ ниво на експозицията. 
За хора с намалено зрение, всички текстове на сайта могат да бъдат уголемени, контрастирани и прочетени от робот. Нововъведението е финансирано като част от проект към НФК. 
Всяка последна сряда на месеца музеят работи с безплатен вход. Без такса е и посещението на деца до седем години и на хора с увреждания и техните придружители. Музеят работи без почивен ден.
Предстои посещение на място в Природонаучния музей от международно жури, което да направи последен етап от оценката. За наградата са номинирани още два български музея – в Етъра и в Оряхово.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари