Присъдени са шест награди в Международния театрален фестивал „Вълшебната завеса“

Шест награди за най-добри постижения в областта на режисурата, сценографията, музиката и актьорското майсторство са присъдени в края на XXIII Международен театрален фестивал „Вълшебната завеса“, съобщиха от Драматичния театър в Търговище. Отличените са определени от жури с председател д-р Ина Божидарова, театровед и критик (България) и членове – Ян Ирку, театрален и кино режисьор (Чехия) и д-р Амалия Кондояни, драматург на Националния театър на Северна Гърция – Солун (Гърция).
Наградата за най-добър спектакъл получи постановката „Лукчо“ по Джани Родари, режисьор Ваня Борисова, Ателие „313“ – София.
За режисура и сценична адаптация е отличена Елица Петкова за постановката „Незнайко в Слънчевия град“ по Николай Носов, Държавен куклен театър – Пловдив.
Наградата за най-добра женска роля е присъдена на Неделина Росалинова и Десислава Минчева за ролите на Гафса и Филифльонката от „Филифьонката: 20 години по-късно“ от Туве Янсон, режисьор Петър Тодоров, Държавен куклен театър – Бургас. 
За актьорски ансамбъл журито присъди награда на спектакъла „Лукчо“ по Джани Родари, режисьор Ваня Борисова, Ателие „313“.
С награда за сценография и кукли журито отличи Ива Гикова и Ивайло Николов за спектакъла „Незнайко в Слънчевия град“ по Николай Носов, Държавен куклен театър – Пловдив.
Наградата за музика получи Христо Намлиев за музиката на спектакъла „Аз, Сизиф“ по Албер Камю, режисьор Веселка Кунчева, Puppet’s Lab – София.
Във второто издание на конкурса за съвременна драматургия за млади зрители „Зелената котка“ жури в състав председател Владимир Петков и членове Денислав Янев и Гергана Трайкова, драматург на ДКТ – Враца, посочи като най-добър текст „Един син кит“ на младата авторка Петя Башева и заяви намерение да работи с автора върху бъдеща съвместна постановка. За участие в конкурса бяха изпратени над 30 текста. 
Преди обявяването на наградите, в камерната зала на Драматичен театър – Търговище се проведе творческа дискусия с участието на актьори, режисьори, театрални критици и гости. Акцент на разговора бяха приликите и разликите в театралното изкуство за деца и тийнейджъри в България, Гърция и Чехия. Председателят на журито д-р Ина Божидарова сподели надеждата си Драматичният театър в Търговище да се превърне в своеобразен център на театъра за младия зрител в България. 
Фестивалът се провежда ежегодно в средата на месец май. Основен организатор на проявата е Държавен драматичен театър – Търговище със съдействието на Министерство на културата, Община Търговище, спонсори и домакинството на Държавен куклен театър – Търговище. 
„Вълшебната завеса“ е единственият международен фестивал в България, в чийто спектър на внимание попадат зрители, спектакли и драматургия, обхващащи всички етапи от развитието на детето – от най-ранен до достигане на пълнолетие и зрялост. Във фестивалната програма участват между десет и петнадесет представления от страната и чужбина, подбрани след предварителна селекция. Журито присъжда шест награди.
В съпътстващата фестивална програма се провеждат творчески дискусии, работни ателиета и конкурс за драматургия, фокусирана върху младите зрители.    
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари