Проблемите на ромските общности в страната бяха дискутирани на национална среща, организирана от кюстендилското сдружение ЛАРГО

Рекламирай в beZpartien.bg

Национална среща на женските ромски клубове от страната, организирана от сдружение ЛАРГО – Кюстендил, обсъди проблемите на различните общности и дискутира начини за разрешаването им. Срещата е във връзка с изпълнението на проект „Имам една мечта“, разказа за БТА председателят на сдружението Сашо Ковачев.
Чрез ролеви игри, дискусии и работа по групи, жените успяха да създадат различни застъпнически стратегии за градовете – Кюстендил, Дупница, Ботевград, Радомир, Ракитово и село Ковачево, община Септември. 
Проектът на ЛАРГО и норвежската организация КУН е с продължителност 30 месеца. Целта му е да бъдат обхванати около 25 хиляди души, сред които 10 хиляди роми. Дейностите по проекта предвиждат обучение на ромски жени за личностно развитие и застъпнически кампании.
Много млади хора от ромския етнос у нас се раждат и възпитават в пасивната позиция и примирение със съдбата, а мечтите им често не стигат по-далеч от това да имат здраве и разбирателство в семейството. Образованието и личностното развитие много често са мираж, а жените от тази общност не смеят да мечтаят, показват изследвания на кюстендилското сдружение.
Участниците в проекта работят за прилагането и разпространението на нови иновативни методи за овластяване на ромските жени и девойки чрез личностни умения и застъпничество. Целта е да бъде създадена среда, която да зачита ромската жена като личност, а жените да могат да отстояват правата, интересите и мечтите си. 
Въпреки глобалната тенденция все повече да се увеличава възрастта, на която хората създават семейство и стават родители за първи път, все още някои ромски момичета се женят рано заради строгия морал в тези общности по отношение на жените. Наказателният кодекс предвижда санкции за пълнолетните, които сключат брак или живеят в съжителство с лица, ненавършили 16 години. Прилагането на тези санкции обаче е по-скоро изключение, признават от ромските организации.
От ЛАРГО посочват, че понякога  бедността води до ранното омъжване на момичета, чиито семейства не могат да осигурят прехраната им
Бедността и липсата на образование пък образуват порочен кръг. Поради ограничената осведоменост и липса на финансови възможности, ромските общности често имат и значително по-лош здравен статус. Затова ако младите роми имат по-добър достъп до образование, те ще могат да са по-силни застъпници на своята общност в бъдеще, твърдят от сдружение ЛАРГО.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *