НачалоСвятПроблемите на руската армия в Украйна се задълбочават

Проблемите на руската армия в Украйна се задълбочават

Украинса контраофанзива осезаемо влошава руската логистика и административни възможности в окупираната Южна . Така започва анализът на ISW – Института за изследване на войната за поредните бойни действия, пише .bg.

Както ISW съобщи по-рано, украинските войски сега се стремят да отслабят руските логистични възможности на юг чрез прецизни удари по концентрации на жива сила и оборудване, командни центрове и логистични възли. Тези контраофанзивни действия вече имат ефект върху руските окупационни власти. Ръководителят на окупационния режим на Херсонска област Кирил Стремоусов съобщи за ТАСС, че неговата администрация е спряла плановете за референдум за анексиране в Херсонска област поради „съображения за сигурността“.

Малко след като ТАСС публикува а му обаче, Стремоусов коментира в Telegram, че не е призовавал за пауза, тъй като администрацията му никога не е определила официална дата за референдума. Двете изявления на Стремоусов показват дезорганизацията, което вероятно се влошава от контранастъплението. Руският Владимир публично похвали силите на ДНР и ЛНР (и очерни руските военни) на 5 септември, което вероятно ще мотивира набирането на подставени лица и ще преформулира руското отразяване на войната. Путин заяви на 5 септември, че личният състав в 1-ви и 2-ри армейски корпуси (въоръжените сили на ДНР и ЛНР) се бият по-добре в Донбас от професионалните руски войници и намекна, че не е доволен от работата на руското министерство.

Коментарите на Путин вероятно имат за цел да насърчат набирането и генерирането на сили в ДНР и ЛНР и да пренасочат отразяването на войната в руското медийно пространство далеч от боевете в Южна Украйна. Руските сили разчитат все повече на личния състав на ДНР и ЛНР като основни бойни сили и Кремъл вероятно се стреми риторично да издигне ролята им във войната, за да подобри набирането и да повиши морала. Освен това Путин вероятно се стреми към оправдаване нахлуването му в Украйна като опит за „защита“ на ДНР и ЛНР.

Руските сили продължиха наземните атаки по западните покрайнини на град Донецк на 5 септември. Украинският генерален щаб съобщи, че руските войски са се опитали да аднат около Лозове, Спартак, Первомайске, Водяне и Невелске, в северозападния ъгъл на град Донецк. Руски източници посочиха, че части от 11-ти полк на Донецката народна република (ДНР) непрекъснато се опитват да напреднат от Писки към Первомайске, като някои източници твърдят, че войските на ДНР са навлезли в покрайнините на самото Первомайске. Прокси войските освен това продължиха опитите си да настъпят в Маринка, в югозападните покрайнини на град Донецк. Руските и прокси войски извършват рутинни артилерийски удари по фронтовата линия Авдиевка-Донецк.

Руските сили не са извършили никакви потвърдени наземни атаки югозападно от град Донецк или в източната Запорожка област на 5 септември и продължиха рутинните въздушни и артилерийски удари в тези райони. Руските сили не са извършили потвърдени наземни атаки в североизточната част на Харковска област на 5 септември и продължиха рутинни въздушни, ракетни и артилерийски удари по град Харков и околностите му. Украинските сили продължиха да нанасят удари по руски наземни комуникационни линии (GLOC) и логистични центрове в Купянск и Семеновка югоизточно от град Харков между 4 и 5 септември.

Руските сили разшириха обстрела близо до Байрак, Хусаровка и Чепил, между 8 и 18 километра от мястото на потвърдените украински удари югоизточно от град Харков на 4 септември. Руските власти вероятно засилват усилията си да мобилизират насилствено жителите на окупираната Украйна, за да посрещнат нарастващия натиск от Кремъл за укрепване на териториалните придобивки преди обявения от Путин краен срок от 15 септември за превземане на цялата Донецка област. Украинският съпротивителен център съобщи, че руските окупационни власти се стремят да мобилизират 10 000 жители от Луганска област и използват данни за записаните в училище, за да мобилизират насилствено бащи на ученици, посещаващи управлявани от образователни институции. Ръководителят на Луганска област Сергей Хайдай също заяви, че властите в ЛНР дават квоти за наемане на на предприятия, собственост на ЛНР, за да стимулират набирането на войници.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО